15 милиона са изтеглили мобилното приложение за коронавируса в Германия

15 милиона са изтеглили мобилното приложение за коронавируса в Германия

Официалното мобилното приложение за проследяване на случаи с коронавирус в Германия е изтеглено от 15 милиона потребители за близо трите седмици от неговото активиране. Това съобщи германската агенция за превенция и контрол на заболяванията, цитирана от ДПА.

Приложението, чието използване е напълно доброволно, е предназначено да следи придвижването на регистрирани носители на вируса. Основано е на децентрализирана Bluetooth технология и предупреждава потребителя с кого е бил в контакт.

Имаше опасения, че в страната с население към 83 милиона недостатъчен броя хора ще изтеглят приложението, за да докаже то своята ефективност. Освен това има и известна съпротива сред германските граждани, за които идеята за следене от държавата - извършвано в нацистка Германия и отново през комунистическата диктатура в ГДР - е много по-обезпокоителна от самия вирус, отбеляза ДПА.

Наскоро министърът на здравеопазването Йенс Шпан спомена мобилното приложение като "едно от многото средства за възпиране на нови епидемии".

Институтът "Роберт Кох" обяви днес, че за последните 24 часа в Германия са били регистрирани 219 нови случая с коронавирус. Общият им брой в страната възлиза на 196 554, от които около 182 200 са се възстановили, а 9016 са починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?