15 нови случаи на трихинелоза в Бургаска област

15 нови случаи на трихинелоза в Бургаска област

Общо 15 нови случая на заразени с трихинелоза са регистрирани в Бургаска област само през месец декември на миналата година. През 2017 г. заболелите в страната са общо 55. В ЕС България заема трето място по заболеваемост от трихинелоза. На първите две позиции са Полша и Румъния.

Заради започването на активния ловен сезон Министерството на здравеопазването препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине. Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти - кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др..

Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

Споделяне

Още от България