15 страни членки ще връщат общо 180 млн евро на ЕС, България не е сред тях

Европейската комисия съобщи, че иска 15 страни членки да върнат общо 180 милиона евро заради неправомерно използване на средства за подпомагане на селското стопанство, предаде Франс прес във вторник.

Връщането на средствата става по т.нар. процедура по уравняване на сметките, която ЕК провежда редовно на базата на одит на националните системи за разпределяне на средствата.

Тъй като част от парите вече са възстановени от страните членки, остава да бъдат върнати 169 милиона евро.

Двете най-силно засегнати държави са Великобритания, която трябва за възстанови 59 милиона евро за периода 2008 до 2010 година и Полша, която трябва да върне още 30,4 милиона евро заради пропуски през 2007 и 2008 година.

Европейската комисия упреква страните в пропуски в определянето на селскостопанските парцели, които отговарят на условията за преки плащания и за пропуски при контрола на място, обясни говорителят на ЕК по въпросите на земеделието Роджър Уейт.

Страните членки трябва да определят точна картография на тези зони, за да се избегнат необосновани плащания, припомни той.

Дания се нарежда на трето място със същите нередности и трябва да върне 11,5 милиона евро. Франция трябва да възстанови 1,829 милиона евро главно заради недостатъчен контрол на критериите при разпределяне на средствата за отглеждане на овце.

Останалите засегнати страни са Белгия, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Унгария, Словения и Финландия.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?