15 църкви ще се ремонтират с пари за селските райони

Петнадесет църкви в страната ще бъдат ремонтирани с над 3.652 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха в петък от Държавен фонд "Земеделие", която управлява финансираната от ЕС програма. Парите се отпускат по мярката за обновяване и развитие на населените места с цел за стимулиране на духовния живот в тях и опазването на културното наследство.

Средствата ще бъдат използвани за изографисване на църковните стени, за ремонт на камбанарии, куполи и покриви, както и да изградят пристройки в дворовете си.

Храмовете, които ще се възползват от еврофинансирането, са "Успение Богородично” във видинското село Арчар, "Св. Св. Кирил и Методий” и "Св. Николай" в ловешките села Български извор и Батулци, в плевенските села Милковица - "Св. Архангел Михаил", в Гиген - "Св. Георги”, и "Св. Димитрий” в град Искър, Плевенско. Храмът "Св. Успение Богородично” в разградското село Свещари и "Св. Великомъченик Димитър”, в село Вазово в същата област също са сред получилите европари. Останалите храмове са "Успение Богородично” в град Борово, Русенско, "Св. Атанасий” в Чепеларе, "Св. Великомъченик Димитър" в хасковското с. Княжево, "Св. Великомъченик Георги” в с. Хлябово, също в Хасковско и "Св. Димитър” в с. Устрем в същия регион. В Ямболско пари ще получат църквите "Св. Успение Богородично” в с. Шарково и "Св. Троица” в с. Бояново.

Споделяне

Още от България