15 висши магистрати са били свързани с бившата ДС

15 висши магистрати са били свързани с бившата ДС

Комисията по досиетата установи принадлежността на 15 висши магистрати и следователи към структурите на бившата Държавна сигурност и военните разузнавателни и контраразузнавателни служби в Министерството на отбраната. Това стана ясно в четвъртък, след като комисията огласи резултатите от проверката за такава принадлежност на магистратите, членували във Висшия съдебен съвет (ВСС) в последните 15 години.

Проверени са били 5 състава на ВСС, включително и сега действащия. 

Сред 15-те магистрати трима са сегашни членове на Висшия съдебен съвет – бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, временно изпълняващият длъжността Свилен Турмаков, както и следователят от Ловеч Атанас Нешков.

В списъка има и един заместник-министър на вътрешните работи – бившият зам.-директор на Националната следствена служба Румен Андреев.

От разкритите като работили с ДС 15 бивши и настоящи членове на ВСС с принадлежност към бившата ДС девет са работили или работят в следствието. За тях в справката, разпространена от Комисията по досиетата, е записано, че са били щатни служители и нямат псевдоними или данни за агентурно сътрудничество.

До промените през 1990 г. тогавашното Главно следствено управление към МВР, както и следователите по щат са се водели към бившата Държавна сигурност, така че няма изненада в излизането на имената им като свързани с ДС. Самият Ангел Александров публично е казвал нееднократно, че като следовател е работил по дела, свързани с така наречения „възродителен” процес.  

В публикувания списък агентурни псевдоними имат Асен Арсов, прокурор във Върховната касационна прокуратура („Тасев” – Второ главно управление на ДС), който е бил член на ВСС в периода 1997 – 1998 г., Димитър Гочев, чието име излезе по линията на Конституционния съд и е бил във ВСС през 1991 г. („Ивайло”), членът на ВСС през 1998 – 2003 г. Здравко Трифонов („Максим”). Той е бил юристконсулт, адвокат, после председател на Окръжния и на Апелативния съд във Велико Търново. Мелком Мелконян – във ВСС от 1992 до 1997 г. („Богомил”), е бил зам.-председател на Върховния съд, сега е председател на Бургаския апелативен съд.

Борислав Ангелов (член на ВСС от 1997 до 1998 г.) е бил държател на явочна квартира (агентурно име „Бор”). Същото агентурно име беше приписвано на главен редактор на столичен вестник, но вътрешният министър Румен Петков официално опроверга като невярно свързването на името на редактора с явочния агентурен псевдоним. В момента Ангелов е съдия в Трето наказателно отделение във Върховния касационен съд. Само в досиетата на Гочев и Мелконян има собственоръчно написани заявления за доброволно сътрудничество.

Петнайсетте имена са Асен Арсов (нещатен – агент), Борислав Ангелов (съдържател на явочна квартира), Димитър Гочев (нещатен агент), Здравко Трифонов (нещатен агент), Мелкон Мелконян (нещатен агент), Александър Новков (щатен, следовател), Ангел Александров (щатен, следовател), Атанас Нешков (щатен, следовател),  Деньо Колев (щатен, следовател), Коста Богацевски (щатен, следовател), Любомир Сахатчиев (щатен, следовател), Павел Димитров (щатен, следовател) Петър Василев (щатен, следовател), Румен Андреев (щатен, следовател), Свилен Турмаков (щатен, следовател).

Личните признания

Пред медиите съдия Мелкон Мелконян потвърди, че е бил сътрудник на ДС. „Бях заплашен, че ще бъда съден за това, че разказвам политически вицове и бях заставен да подпиша декларация, че повече няма да го правя”, каза той пред БТА.

Чак след Десети ноември той разбрал, че имало отдели в ДС. Той си спомни, че когато е работел в общината в Бургас, е бил командир на доброволни отряди. "Не знам те да са имали нещо общо със службите", каза още Мелконян. Той заяви още, че това, което сега излизало за него не го интересувало и него притеснявало, защото не бил навредил на никого.

Зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев, който като следовател е бил щатен служител на ДС, каза, че имало голяма разлика между офицер, агент и следовател. „Никой не си прави труда да намери разликите между тези длъжности”, каза той.

Фактите за мен са известни отдавна на всички правителства, включително и на сегашния министър на вътрешните работи Румен Петков.

Прокурор Асен Арсов заяви, че нищо не е писал и не е адресирал до ДС. Арсов каза още, че е бил проверяван от комисията „Бонев”, но тогава за него не излязло нищо, защото оперативният работник, който бил правил картона му, заявил, че го е „вербувал” заради бройката.

Арсов посочи, че се опасява, че замесването на името му сред агентурата на ДС може да окаже негативни последици върху семейството му.

Споделяне

Още по темата

Още от България