15 военни се отказаха от третия батальон за Ирак

15 от подготвящите се за заминаване военни от третия батальон, който трябва да замине за Ирак през август, са се отказали от мисията - съобщиха за Дарик радио източници от ГЩ на БА. 450 са вече набраните бойци за участие в третия ни контингент.

Вторият ни батальон за Ирак също замина в непълен състав - рапортите бяха подадени след атентата срещу база "Индия" на 27 декември м.г.когато загинаха петима наши бойци. След смъртта на шестия, последваха десетки рапорти за връщане предсрочно у нас. Някои от допълнително отпътувалите военнослужещи за Кербала обаче са пожелали да останат и с третия батальон, каза преди дни шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Междувременно в България пристигна генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, който ще иска от нас като страна-член на Алианса да увеличим присъствието си в Афганистан и други операции на НАТО.

Това е първата визита на Схефер след като беше избран на поста, както и първо посещение на генерален секретар след присъединяването на България към Северноатлантическия договор.

Схефер ще се срещне с президента Първанов, с председателя на парламента Герджиков, с министър-председателя Сакскобургготски, с министрите на външните работи и отбраната.

Според началника на ГЩ на БА ген. Никола Колев предстои съгласуване на българското виждане с обща визия за по-нататъшното развитие на НАТО. Колев е в Бургас на посещение на многонационалното военно учение, което се провежда в авиобазата в бургаския квартал Сарафово. След като инспектира обектите на всички страни-участнички, ген. Колев изрази задоволство, че вече и нашите свързочни войски са оборудвани с техника, напълно адекватна на натовската. Дори военният ни контингент в Кербала използва една от станциите за свръзка, които участват в учението.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?