15 загинаха при американско - иракска офанзива във Фалуджа

Най-малко 15 души са били убити при съвместна американско - иракска операция срещу позиции на въоръжени екстремисти в иракския град Фалдужда, съобщиха болнични източници.

Американска артилерия е обстрелвала няколко района, след което са открили огън и военни самолети, съобщиха очевидци, цитирани от ББС.

Американски военни казаха, че са проведени целеви атаки срещу бойци на свързана с Ал Каида групировка, но според съобщенията има много цивилни жертви.

Това стана ден след като 70 души бяха убити при сражения в Ирак.

Разузнавателни източници съобщиха за присъствието на ключови сътрудници на йорданския терорист Абу Мусаб Заркауи, които са отговорни за серия терористични атака срещу иракски цивилни, иракските сили за сигурност и многонационалните сили, се посочва в изявление на американските военни.

В изявлението се казва, че иракските сили за сигурност и многонационалните сили ефективно и точно са нанесли удари по терористите, избягвайки поражения по цивилни обекти.

САЩ обвиняват Заркауи, водач на групировката Таухид и Джихад, за провеждане на операции на Ал Каида в Ирак, на множество самоубийствени атентати с коли бомби на други атаки.

По данни на АФП, девет души са загинали от снаряд, улучил линейка в града. Няколко души били ранени при експлозия на пазар.

Нанесени са щети на жилищни сгради. Над града се издигат стълбове дим.

Стотици семейства са започнали да напускат Фалуджа, който е под контрола на бунтовници. Американските войски призовават по високоговорители жителите на града да им сътрудничат и да изгонят терористите от центъра на града.

Още от Свят