150 бивши военни ще получат работа по българо-германски проект

Българско-германски проект цели осигуряване на постоянна заетост за 150 освободени от българската армия офицери и сержанти от регионите на Сливен и Ямбол. Проектът за реинтеграция бе представен днес в Централния военен клуб от полк. Петър Илиев, началник на отдел "Социална адаптация" в МО, и Юрген Вайс, координатор на германския изпълнител по проекта - "ГОПА Консултантс", съобщи БТА.

300 000 евро предоставя по проекта германската страна. С тях се изграждат и оборудват информационно-консултантски бюра в София и още 6 областни центрове, представляващи големи военни гарнизони. Общо планираните центрове са 10. Германската страна е провела търг за компютри и офистехника, а МО е предоставило необходимия лицензиран софтуер. Преминала е по-голямата част от обучението на 20 военни и граждански лица от БА и Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" на МО, които ще бъдат консултанти на търсещи работа военнослужещи. Бюрата ще заработят от 7 юли.

Четиридесет и пет хиляди евро по проекта са предвидени за финансово стимулиране на работодатели, които осигурят трайни работни места за освободени военнослужещи, обясни Юрген Вайс. Предвижда се при наемане на работа на работодателя да бъдат изплащани 50 процента от заплатата на офицера и ако той се задържи над 4 месеца, да бъде осигурена и другата половина. Ако офицерът напусне или бъде уволнен преди края на четвъртия месец работодателят трябва да върне парите, които е получил авансово.

От 10 юли ще започне търг за пилотни проекти, планиращи заетост за освободени военнослужещи. В него може да участва всеки, който може да осигури работни места, каза Вайс.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?