150 млн. долара гаранция за ексшефа на "Нафтогаз - Украйна"

Гаранция от 1.5 милиарда гривни или 147.1 милиона долара според сегашния курс на националната банка на Украйна бе определена от съд за задържания в петък бивш директор на държавната компания Нафтогаз Украйна Евхен Бакулин, съобщи агенция УНИАН, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Решението на съда за задържания по-рано Бакулин по подозрения в организирането на големи злоупотреби арест или гаранция от 1.5 милиарда гривни, заявил министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от украинската информационна агенция.

На 21 март властите в Украйна информираха, че са арестували Бакулин при разследване за корупция в газовия сектор. В профила си във Фейсбук вътрешният министър Аваков, посочи, че се водят три отделни следствия за корупция в газовия сектор, нанесла на държавата щети за около 4 милиарда долара. Аваков отбеляза, че "това съвсем не е пълният списък на съмнителните схеми и операции", привлекли вниманието на украинските следствени служби.

Министърът предупреди политиците да не се намесват в разследването и заяви, че ще реагира "твърдо, включително публично" на опитите да се окаже натиск върху следствието. Служители от правоохранителните органи иззеха документи от централния офис на "Нафтогаз" в Киев.

Националната акционерна компания "Нафтогаз " извършва всички операции по проучването и разработката на находища, експлоатационното и проучвателното сондиране, транспортирането и съхраняването на петрол и газ, както и по доставката на газ за потребителите.

Петдесет и седем годишният Бакулин бе назначен за главен изпълнителен директор на "Нафтогаз" през 2010 година след избирането на Виктор Янукович за президент на Украйна. Преди това, през 2007 година, той също е бил назначен на този пост, когато премиер е бил Янукович. Същата година Бакулин е принуден да подаде оставка, след като начело на правителството застава Юлия Тимошенко.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?