150 млн. лв. повече, ако ВУЗ сами определят таксите си

150 млн. лв. повече, ако ВУЗ сами определят таксите си

Ако университетите сами определят таксите си и броя на студентите, парите за висше образование ще бъдат със 150 млн. лева повече, каза във вторник образователният министър Даниел Вълчев след среща със Съвета на ректорите.

По думите му това ще е възможно, ако таксите се извадят от консолидирания бюджет за образование, а държавата продължи да дава същата субсидия на висшите училища. Идеята е университетите да разполагат с тези средства както намерят за добре, но все още не е ясно как това ще става.

Така ще пробием тавана от 4.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование, въпреки че през следващите години не се предвижда увеличение на парите, отпускани от държавната хазна, отбеляза просветният министър.

Министерството на финансите в момента води консултации с представители на ЕС, които следят външнотърговския баланс и финансовата рамка на страната, обясни Вълчев.

Финансовото и просветното ведомство водят разговори и по въпроса с данъчното облагане на приходите от такси. Според Министерството на образованието е добре да има данъчни облекчения и университетите да са освободени от корпоративен данък.

Министърът на финансите Пламен  Орешарски по-скоро иска 10-процентният данък да се събира, а след това отново да се преразпределя към университетите, коментира Вълчев, като подчерта, че при всички положения парите ще останат в системата.

Така, ако университетите реализират печалба от 150 млн. лева извън консолидирания бюджет, държавата ще прибира 15 млн. лева под формата на данък, като след това отново ще връща парите в системата.

Вероятно тези допълнителни 150 млн. лева няма да “излязат от населението”, тъй като до края на годината ще има действащ закон за студентското кредитиране. По думите на Вълчев държавата ще успява да покрива до голяма степен разходите по обучението на един студент за сметка на европейските фондове чрез оперативна програма “Човешки ресурси”.

Студентските заеми ще покриват изцяло студентските такси и през първата година от системата за кредитиране от нея ще могат да се възползват около 10 000 младежи. Основните ѝ параметри тепърва ще се уточняват.

Икономическият анализатор от Институт “Отворено общество” Лъчезар Богданов определи предложението на Вълчев за изваждане на таксите от консолидирания бюджет като “стъпка напред”. Той коментира пред Mediapool, че това може да стане по примера на облагането с доходен данък, част от който остава за общините.

Все пак той подчерта, че идеята не дава кардинално решение на проблемите във висшето образование. Според Богданов трябва цялостна държавна политика в сектора, а финансирането на висшите учебни заведения става на принципа парите следват студента.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?