Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1500 деца с увреждания предстои да бъдат изведени от социалните домове

1 коментар

1500 деца с увреждания трябва да бъдат изведени от специализираните институции за социални грижи у нас и настанени в защитени жилища и други близки до домашните условия места. Това ще се извърши в изпълнение на националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България" 2014-2025 г.", стана ясно на работната среща на регионалните екипи за работа по проблема по проект "Подкрепа" към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) във Велико Търново в петък.

Децата ще бъдат насочени от социалните домове към 149 центъра за настаняване от семеен тип, 36 защитени жилища, 8 центъра за социална рехабилитация и интеграция и един дневен център за деца с увреждания. Местата се намират в 81 общини и са изградени по проекта на ДАЗД "Детство за всички", финансиран по линия на оперативната програма "Техническа помощ".

От края на август 2013 г. в двата центъра за настаняване от семеен тип в Карнобат живеят 22 деца. В средата на този месец отвори врати и центърът в Горна Оряховица, а до дни се очаква да бъдат настанени деца в центровете в Созопол, Айтос и Червен бряг, докладваха още работните групи. Този в Силистра се очаква да заработи през март.

Предстои сключване на договори с още 15 общини, а от 33 общини се очакват проектни предложения. Подписването с тях трябва да стане през август 2014 г.

Миналата година бяха завършени и оборудвани сградите и бяха подписани договорите за финансиране на новите центрове в 14 общини. 9 от тях вече имат персонал, а в останалите пет тече процедура по назначаването. Обученията на служителите по проекта "Детство за всички" вече са приключили, а от 8 февруари започва курс на фондация „Лумос“.

Според председателя на ДАЗД Ева Жечева, е важно да се разшири обхватът на целевата група по проекта, както и да се гарантира задоволяването на здравните и образователните потребности на децата. Като други предизвикателства в процеса на деинституционализация Жечева очерта координацията между всички участници и разработването на финансов механизъм, който да гарантира пренасочване на средствата от закриващите се институции към новите услуги.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #1

    Кога ще изведат ония с уврежданията от Парламента?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.