1500 работници от “Мини Марица-изток” са в отпуск поради липса на работа

1500 работници от “Мини Марица-изток” са в отпуск поради липса на работа

Около 1500 работници от “Мини Марица-изток” са в принудителен платен отпуск заради намаления обем на работа в мините. Това съобщи Валентин Вълчев, председател на синдиката на КНСБ в предприятието.

“В момента натоварването на четирите централи е около 400 - 450 мегавата. Трите рудника работят на две смени, другите две смени почиват. Много ниско е подаването на въглища и ако нещата продължават така, скоро може да излязат и извън контрол”, каза Вълчев пред “Фокус”.

Според него същото е положението и в Югозападна България. По искане на синдикатите в четвъртък ще има браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. В него ще участват всички въгледобивни дружества в страната, представители от министерството, БЕХ, ЕСО, ДКЕВР и синдикатите.

“Трябва да се вземат бързи действия, защото не може да продължават така нещата. Предприятието се декапитализира и представлява една бъдеща социална бомба”, заяви Вълчев.

В “Мини Марица-изток” работят около 7000 души. “В момента има служители в платен отпуск. След като те се върнат ще излязат други 1500 служители”, каза Вълчев. По думите му работниците ползвали стари натрупани отпуски от предишни години.

Отделно има около 1500 души от мините “Станянци”, “Чукурово”, “Бели брег”, “Бобовдол”, които са в неплатен отпуск, каза Валентин Вълчев. Според него напрежението може да прерасне в социални протести и недоволство.

Исканията са да има работа за българските миньори, добиващи български въглища, които се горят в български централи, каза Вълчев. Според него едно от решенията е да се намали намали таксата за пренос, за да може да се изнася. Тази мярка е сред седемте спешни, обявени от министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев. Решението обаче е от компетенциите на ДКЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?