153 български войници заминават да охраняват лагера “Ашраф” в Ирак

На тържествена церемония в Пета механизирана Шипченска бригада в Казанлък в сряда премиерът Сергей Станишев поздрави участниците в охранителната рота, която заминава за бежанската база “Ашраф” в Ирак. Пред кадровите войници премиерът подчерта, че тази мисия на български военнослужещи в Ирак е коренно различна от предишните пет и изрази увереността на правителството в морално-психическата устойчивост и дисциплината на българските войници.

Премиерът подчерта хуманитарната роля на българския контингент, който ще охранява бежанския център. Общият брой на бежанците в лагера е около 3500. Те пребивават там под защитата на Конвенция 1637 на ООН.

Ротата от 153 войника няма да изпълнява други мисии, освен охраната на центъра, външната граница на лагера и логистичната подкрепа ще се осигуряват от американската армия.

70% от участниците в българския контингент имат опит от участие в други мисии. В него има и десет жени.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков потвърди политическата позиция на кабинета, че от всички предложени варианти за нашето участие в Ирак мисията в Ашраф е най-безопасната. Той обаче не отговори на въпрос на журналисти дали лагерът може да стане обект на терористични атаки или на бомбардировки от страна на Иран.

Командир на ротата е капитан Петко Станев. Старши-националният представител подп. Марин Маринов прие сертификата за мисията от ген.-майор Иван Добрев, зам.-началник на Главния щаб на сухопътните войски.

За провеждането на мисията от бюджета на Министерството на отбраната са отделени 16,5 млн. лв. 

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?