153 български войници заминават да охраняват лагера “Ашраф” в Ирак

На тържествена церемония в Пета механизирана Шипченска бригада в Казанлък в сряда премиерът Сергей Станишев поздрави участниците в охранителната рота, която заминава за бежанската база “Ашраф” в Ирак. Пред кадровите войници премиерът подчерта, че тази мисия на български военнослужещи в Ирак е коренно различна от предишните пет и изрази увереността на правителството в морално-психическата устойчивост и дисциплината на българските войници.

Премиерът подчерта хуманитарната роля на българския контингент, който ще охранява бежанския център. Общият брой на бежанците в лагера е около 3500. Те пребивават там под защитата на Конвенция 1637 на ООН.

Ротата от 153 войника няма да изпълнява други мисии, освен охраната на центъра, външната граница на лагера и логистичната подкрепа ще се осигуряват от американската армия.

70% от участниците в българския контингент имат опит от участие в други мисии. В него има и десет жени.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков потвърди политическата позиция на кабинета, че от всички предложени варианти за нашето участие в Ирак мисията в Ашраф е най-безопасната. Той обаче не отговори на въпрос на журналисти дали лагерът може да стане обект на терористични атаки или на бомбардировки от страна на Иран.

Командир на ротата е капитан Петко Станев. Старши-националният представител подп. Марин Маринов прие сертификата за мисията от ген.-майор Иван Добрев, зам.-началник на Главния щаб на сухопътните войски.

За провеждането на мисията от бюджета на Министерството на отбраната са отделени 16,5 млн. лв. 

Споделяне

Още от България