155 са вече убитите при атентатите в Мумбай

155 са вече убитите при атентатите в Мумбай

Броят на загиналите при терористичните атаки в индийската бизнес столица Мумбай достигна 155 души, ранени са над 300. При нападенията са загинали 15 души от индийските сили за сигурност, както и девет от терористите, съобщиха световните агенции в петък.

Хотелът “Оберой – Трайдънт” вече е под пълен контрол на органите на реда. Там бяха освободени 143 гости. В хотел "Тадж Махал" обаче все още се укрива един ислямист, за когото се предполага, че се придвижва между два етажа в сградата и държи в плен мъж и жена. Все още не е овладян и еврейският център в жилищния комплекс “Нариман”, където командосите намериха труповете на петима заложници.

Сред загиналите има американци, французи, германци и други чужденци.

Британски милионер от кипърски произход успял да изпрати до ББС свидетелство за последните си часове като заложник, преди да бъде убит от ислямистите в хотел "Тадж Махал". Според брата на жертвата, 73-годишният Андреас Ливерас бил похитен заедно с голяма група хора, които се готвели да вечерят в ресторанта на хотела. "Всички са ужасени, наблюдаваме се един друг и през цялото време сме със сърцебиене. Всички са изключително напрегнати", казал за ББС Ливерас малко преди смъртта си.

Индийският външен министър Пранаб Мукерджи обвини Пакистан за координираните нападения, извършени срещу десет, посещавани главно от туристи, обекти в Мумбай. Според него "елементи от Пакистан" са отговорни за нападенията на ислямистите във финансовата столица на Индия.

Пезидентът на Пакистан Асиф Али Зардари отхвърли обвинението и каза, че отговорни за нападенията са хора, които не са част от пакистанската държава и искат да влошат отношенията между двете страни.

''Дойче веле'' коментира, че атаките в Мумбай носят знака на Ал Каида и най-вероятно ще доведат до по-голямо напрежение в целия район. В коментара се изтъква, че усилията да бъдат координирани толкова много нападатели на толкова много обекти по едно и също време не са по силите на нито една от местните терористични групи. Освен това подборът на американски, британски и израелски заложници също говори за международна терористична група.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят