15,7% е безработицата за март, обяви Шулева

По предварителни данни безработицата за март е 15,7%, обяви вицепремиерът Лидия Шулева по време на среща с представители на Българската стопанска камара. По данни на НСИ, процентът на безработните е 15,1 на сто.

Шулева обясни, че през тази година е предвидено работодателите да получават по 225 лв. на човек за програми за квалификация на служителите си. Ако наемат безработни, държавата ще отпуска за квалификацията по 450 лв. на човек.

Вицепремиерът се обърна към работодателите, съвместно с правителството да участват в създаването на единна система за мониторинг на търсенето и предлагането на работна сила в страната.

На дискусията с бизнесмени, членуващи в стопанската камара, Лидия Шулева съобщи още, че временни комисии по областите ще контролират неправомерно издадени болнични, докато засилването на контрола бъде законово регламентирано.

От фирмата "Дружба - стил" бе съобщено, че предприятието е загубило близо 1 млн. лева през миналата година заради ползване на болнични дни, 40 000 работни дни са ползвани за болнични. Шулева отговори, че с промени в Закона за общественото здраве, Закона за здравното осигуряване и Кодекса за задължително обществено осигуряване ще бъде засилен контролът по издаването на болнични. Предстои във всички Териториални експертни лекарски комисии /ТЕЛК/ да има представители на Националния осигурителен институт с право на вето, каза още тя. Друго предложение е за увеличение на санкциите за лекарите, които издават фалшиви болнични.

Тази година правителството ще акцентира на няколко проблема, поставени от работодателите, обясни Лидия Шулева. Сред тях са намаляването на осигуровките, премахването на плащането на първите 3 дни от болнични от работодателя, премахване на тавана на пенсиите.

Регистрацията на трудовите договори и въвеждането на минимални осигурителни прагове от началото на годината е сред промените, които пряко засягат работодателите, каза Лидия Шулева. За първите 3 месеца в Националния осигурителен институт /НОИ/ са регистрирани 1,5 млн. трудови договори. От тях 340 000 са нови. С тези мерки приходите за първите три месеца на т.г. в осигурителния институт са нараснали с 92 млн. лева.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: