16 данъчни съдии арестувани в Италия за връзки с Камората

Италианската финансова полиция арестува 16 съдии в голяма операция срещу мафията с център в Неапол.

Според полицията, магистратите са вземали подкупи, за да издават присъди в полза на местната мафия, известна като Камора.

При операцията, проведена рано сутринта в понеделник, са задържани общо 60 души по подозрения за пране на пари и корупция.

Заповедите са издадени по искане на областната дирекция "Антимафия". Освен данъчните съдии подследствени са членове на Камората от клана Фаброчино, който контролира района на Везувий и Нола, както и ръководители и служители на местните данъчни комисии, на кабинета на гаранта за правата на данъкоплатците и на агенцията по приходите.

Конфискувани са леки коли и имущество на обща стойност 1 млрд. евро, заловени в и около Неапол и в северна Италия.

Имената на задържаните съдии не се съобщават.

Полицията съобщи, че в центъра на операцията е бил кланът Фаброчино, чийто членове са подкупвали магистрати, за да получат изгодни за тях присъди.

Кланът е известен с изнудване и трафик на наркотици, но полицията съобщи, че разследва също така участието му в покупка и продажба на недвижими имоти, управление на хотели и интереси в хранително-вкусовата промишленост.

Властите смятат, че корупцията се е разпространила далеч извън рамките на клана и, че много съдии са работели в полза на Камората.

Разследването тръгва от незаконен бизнес на босове от клана Фаброчино. Постепенно финансовата полиция стига до други далавери, в които са замесени търговци на желязо, на недвижими имоти, хотелиери и накрая - данъчни съдии и висши държавни служители. Установено, че десетки данъчни дела са били обект на корупция, тъй като присъдите са в полза на свързани с Камората ищци, при което са причинени тежки загуби на държавната хазна.

Камората, която е концентрирана в Неапол и някои прилежащи провинции на областта Кампания, е една от четирите престъпни организации в Италия заедно със сицилианската мафия "Коза ностра", калабрийската ндрангета и "Обединената свещена корона" в областта Пулия.

Споделяне

Още от Свят