16 души са починали от коронавирус у нас през последните 24 часа

Близо 200 са заразените и 8 починалите възрастни от двата дома в Русе и Варна

16 души са починали от коронавирус у нас през последните 24 часа

Рекордните 16 смъртни случая на пациенти с коронавирус са регистрирани за последното денонощие, с което общият брой на жертвите надхвърли 400 души. Новите заразени са 204 при направени 4 137 PCR теста.

Общият брой регистрирани е 12 159, от които активни са 5071. В болница се лекуват 823 души, като от тях в интензивни отделения.са настанени 43 души. 6684 са оздравелите, 264 от които са регистрирани през изминалото денонощие.

Най-много от новите случаи в София – 51, следвани от Варна с 42, Добрич – 19, Стара Загора -14.

Общо заразените медици са вече 701, като 10 са новите случаи от последното денонощие. От тях четирима са лекари, една медицинска сестра, един санитар и четири при друг медицински персонал.

8 починали от двата старчески дома в Русе и Варна

По-късно здравният министър Костадин Ангелов представи информация за огнищата в двата дома за възрастни хора в Русе и Варна, където са заразени близо 200 обитатели, а 8 души са починали.

В дома за възрастни хора в Русе вече са потвърдени 91 заразени – 8 души персонал и 83 обитатели. Възрастта на заразените е от 70 до 94 години. От тях трима са починали. 26 са хоспитализирани. Останалите заразени, които са безсимптомни, са изолирани от тези с отрицателни проби и са настанени на самостоятелен етаж с отделен асансьор и вход. От прокуратурата в града наредиха проверка за причините за възникването на огнището на зараза.

В дома за възрастни във Варна има общо 249 домуващи, от които до момента 93 са с положителни проби. От 40 души персонал 9 са с положителни проби. Пет са смъртните случаи до момента. От заразените само 4 са в болница, останалите са изолирани на отделен етаж в дома.  

Установени бяха и осем служители и работници в гъша кланица в Добрич с положителен резултат за Covid-19, съобщиха от областния координационен щаб. Единият от заразените е хоспитализиран, а останалите са в изолация на домашно лечение. Епидемиологичното проучване в кланицата продължава.

Кунчев: Ако темпът се запази, ще има затруднения в медицинската помощ

По повод големия брой починали във вторник главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза пред Нова телевизия, че данните са притеснителни и ако заболеваемостта продължава да се развива със същия темп, ще има затруднения с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се. Кунчев отказа да се ангажира с прогноза при колко болни болниците няма да могат да ги поемат и обясни, че натоварването не е равномерно навсякъде. Кунчев каза, че системата има възможност да реагира като бъдат преобразувани други отделения в такива за лечение на болни от коронавирус. Проблемът обаче най-вече с със специалистите и особено с анестезиолозите, чиято намеса е животоспасяваща. Кунчев посочи, че интензивните легла са най-малко и в същото време не могат да се пренебрегнат нуждите на други пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение – например пострадали от катастрофи.

Според Кунчев не е изключено да си докараме италиански сценарий, ако хората не осъзнаят, че проблем съществува. По думите му проблемът с доверието е голям, защото 40% не вярват в коронавируса и допълнително объркване създава фактът, че негови колеги лекари обикалят по студията и обясняват, че това е обикновен грип. На въпрос относно мрачната прогноза от пролетта, че черните чували няма да стигнат, Кунчев каза, че тя е направена от хора от щаба на база репортажите от други страни, където това се е случило. "Чувалите продължават да съществуват", каза той с уговорката, че не иска да плаши хората. "Кой терористиочен акт можеше да доведе до 30% спад в БВП на Америка?", попита той. "Казват "тия са медицински фашисти - искат да ни държат вързани". Развързахме, хайде да видим какво ще стане", коментира Кунчев.

По думите му ситуацията в домовете за възрастни хора не е изпусната. 20 000 обитатели на домове и персонал се тестват вече за втори път, но заразяване е неминуемо, посочи той и даде пример с други страни, където са били засегнати много повече такива домове. Причината е, че в домовете влизат персонал, доставчици, близки. Той посочи, че посещенията са били силно ограничени, но това също води до тежки последствия за възрастните хора и техните близки.

Според Кунчев скоро освен Русе и Варна във фокуса на вниманието ще попадне и Добрич, където се изследват 42 души от предприятие, чиито служители са ходили на екскурзия с автобусс до Копривщица и сега имат оплаквания.

Кунчев каза, че в момента 10 души заразяват 11.

Кунчев, заяви, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени. "На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса и се предава по-лесно. Статистиката вече го потвърди", коментира той.

Относно ваксината срещу Covid-19 той посочи, че не знае доколко насериозно би могло да се гледа на нея предвид, че се знае толкова малко за заболяването. Допълни, че първите ваксини ще излязат до края на годината.

"Те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат до България. До нас ще дойдат в първата половина на следващата година, и то без гаранции за качество", прогнозира той.

За медикамента Ремдесивир Кунчев каза, че това е четвъртото лекарство, към което се насочваме с огромни надежди.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус