16 души загинаха при експлозии в Багдад

Две мощни експлозии, причинени от коли бомби разтърсиха в понеделник центъра на Багдад. Загинаха най-малко 16 души, а поне 85 са ранени, обяви иракското здравно министерство, цитирано от Си Ен Ен.

Първата бомба е избухнала край пропускателен пункт извън строго охраняваната Зелена зона, използвана от временното правителство и американските военни. Взривът е засегнал център за набиране на военнослужещи за иракската Национална гвардия. Загинали са най-малко 15 души, а над 76 са ранени.

Втората бомба е била взривена при преминаването на превозно средство край хотел Багдад в 9.45 ч. сутринта, около час след първата.

Атаката явно е била насочена срещу западен конвой.

По-рано висш член на временното иракско правителство бе застрелян в Багдад. Официални представители съобщиха, че Тамер Абдул Латиф от министерството на науката и технологията и още един държавен служител са били убити докато са пътували към работното си място през центъра на иракската столица. Това е поредното убийство на влиятелни представители на подкрепяното от американските сили временно иракско правителство на Ияд Алауи.

Междувременно бе съобщено, че най-малко 9 души са загинали по време на американска въздушна операция във Фалуджа. Американски представители съобщиха, че един от въздушните удари е поразил сграда, използвана от бунтовниците като склад за оръжия и център за тренировъчни операции.

Над 130 бунтовници убити при операцията в Самара

Последните нападения стават ден след като американските сили съобщиха, че при двудневната офанзива в град Самара са убити над 130 бунтовници.

Според местни жители обаче има и много цивилни жертви.

Американското и иракското командване обявиха, че операцията е успешна първа стъпка в усилията за връщане на правителствения контрол върху града, който преди това бе завзет от екстремисти. Местните жители обаче са разгневени заради голямото количество цивилни жертви, предаде Си Ен Ен.

Над 2 000 иракски военни участваха в изненадващата офанзива, заедно с 3 000 войници от американската армия.

Съветничката на американския президент Буш Кондолиза Райс каза, че все още е рано да се даде оценка на операцията.

Имаме данни, че нещата са преминали добре, но все още е рано да се каже, че операцията е приключила успешно, каза Райс пред Си Ен Ен.

"Наистина добрата новина е, че иракските сили са се сражавали заедно с американските и са се справили добре", добави тя.

Битката за Самара е първата стъпка в кампанията за възстановяване на правителствения контрол върху райони, контролирани или доминирани от екстремистите. Целта е ситуацията там да се стабилизира преди общите избори през януари.

Самара се намира в т.нар. Сунитски триъгълник, където съпротивата срещи правителството и коалицията е най-силна.

Операциите ще продължат засега няколко дни, преди да имаме удовлетворителен резултат по залавянето или елиминирането на възможно най-много бунтовници, заяви ген. Джон Батист от американската армия.

"Днес е голям ден за Самара", каза от своя страна вътрешният министър Фала хал- Наджиб в събота. Иракското правителство преминава от отбранителна към настъпателна позиция да се възстанови контрола върху цял Ирак, добави той.

В Багдад иракската полиция откри тела на мъж и жена, за които се смята, че са западни граждани. Тялото на мъжа е обезглавено, ръцете са му завързани зад гърба. Жената е русокоса, застреляна в главата.

Телата са открити в Юсуфиа, на около 20 км от Багдад и са откарани в болница, но все още не са идентифицирани.

В понеделник малко след полунощ многонационалните сили нанесоха удари във Фалуджа, където близо 25 бунтовници са пренасяли оръжие в покрайнините на града.

Най-малко трима мъже са загинали в неделя през нощта при въздушен удари по камион в центъра на Фалуджа, според съобщения на журналист от мястото на инцидента.

Американските сили почти цял ден атакуваха цели във Фалуджа, за които имат информация, че са свързани с терористичната мрежа на Абу Мусаб ал Заркауи.

Ислямски богослови заплашват да обявят "джихад"

Същевременно Асоциацията на ислямските богослови в Ирак заплаши да обяви "велик джихад" в отговор на масовите убийства, "извършвани от окупационните войски в градовете Фалуджа и Самара", предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира официалния представител на организацията Мохамед Башар ал Файди, дал пресконференция в Багдад.

Жестоката разправа с населението на Ирак цели "усмиряване" на народа в хода на подготовката за изборите, насрочени за началото на идната година, каза Ал Файди. Иракчани няма да приемат резултатите от избори, пътят към които е постлан с черепи и залят с кръв, заяви той. Прилагането на сила от страна на военните няма да послужи за решаване на проблемите, напротив - ще доведе до непоправими последици, предупреждават богословите в Ирак.

Бойци от иракската съпротива поставиха в понеделник на военното командване на САЩ ултиматум с искане да изтегли до събота войските си от Самара, Фалуджа, шиитските райони - Наджаф и багдадското предградие Садр с 2 милиона жители, както и други селища, съобщи ИТАР-ТАСС. В изявление, поместено в Интернет, "Обединеното командване на муджахидините" заплашва в противен случай да организира мащабни диверсии в цял Ирак - по-специално да атакува петролопроводи във всички провинции и да прекъсне транспортните връзки с Турция, Сирия и Йордания, за да прекрати превоза на всички стоки с изключение на храни.

Споделяне

Още от Свят