16 души загинаха в най-тежката жп катастрофа в Полша за последните 20 години

Сн. "Впрост"

16 загинали и около 60 душа са ранени при най-тежката влакова катастрофа от 1990 г. насам в Полша, съобщи Франс прес в неделя , като се позовава на полските власти.

Близо 40 от ранените са в сериозно състояние и са приети в местни болници.

350 души са пътували с два пътнически влака, когато те са се сблъскали челно на прав участък, след като са се движели с около 140 километра в час. Това е станало в събота вечерта в 22 часа българско време в района на град Шчекочини, в Южна Полша.

Сблъсъкът е бил между влака от Варшава за Краков, който е имал 4 вагона и влака между Пшемишъл и Варшава, който е имал 6 вагона. Двата влака са се озовали един срещу друг на един и същи коловоз, съобщи полската компания за железопътен транспорт.

На мястото на трагедията пристигнаха премиерът Доналд Туск, министърът на вътрешните работи Яцек Чихоцки и министърът на транспорта Славомир Новак. По-късно пристигна и президентът на Полша Бронислав Коморовски.

"Това е най-голямата катастрофа в Полша от доста години насам", каза премиерът Доналд Туск.

Той изрази опасения, че броят на жертвите може да се увеличи и не изключи катастрофата да е плод на човешка грешка, предаде Ройтерс.

Сред ранените пътници има украинци. В двата сблъскали се влака е имало и французи и испанци, и вероятно сред загиналите има французин, отбелязва Франс прес.

Води се разследване за причините за трагедията. Според някои информации в момента на катастрофата на успоредния коловоз са се извършвали ремонтни дейности.

Кадри, излъчени по полски телевизии, показват двата локомотива и по три вагона от композициите врязани един в друг.

Спасители, пожарникари, полицаи работят на мястото. Стотици души се опитват да извадят заклещени в отломките на вагоните хора.

"Работим при много тежки условия. Трябва да режем вагоните, казва един от пожарникарите.

Един от вагоните е разцепен на две и все още не е претърсен.

На мястото на трагедията цяла нощ имаше множество линейки и хеликоптери, които извозват ранените.

Оцелели разказват, че са чули оглушителен шум и после са били изхвърлени от седалките.

"Във вагоните и навън имаше части от тела", казва един от оцелелите.

Сутринта продължи идентифицирането на загиналите. В неделя по обед още не се знаеше каква е съдбата на двамата машинисти, предаде Ройтерс.

За последно подобна трагедия се разигра в Полша през 1990 г. Тогава при железопътна катастрофа загинаха 16 души. Сблъскаха се два влака във варшавско предградие. През 1980 г. при друга железопътна катастрофа в Полша загинаха 67 души, а 62 бяха ранени. Тогава близо до Торун в северната част на страната пътнически влак се блъсна в товарен влак.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?