16 години затвор за наркобоса, заловен в Боливия при "Лунна светлина"

16 години затвор получи главният обвиняем за трафика на кокаин от Боливия, пресечен при операцията "Лунна светлина", съобщи боливийският вестник El Mundo. Съдът в Боливия призна за виновен колумбиеца Фабио Марин като извършител и поръчител на престъпленията, трафик на забранени вещества и престъпен сговор.

В рамките на международната операцията, при която бе осуетен трафик на 3 тона кокаин през Испания и България към Европа, в Боливия миналото лято бяха арестувани 18 души, а у нас - четирима. Българите е трябвало да пречистят дрогата, премесена в картофено пюре, по уникална технология в лаборатория в Пловдивско.

Арестуваните у нас трима български граждани и един македонец още не са осъдени. България изпрати чрез посолството си в Аржентина молба до боливийските власти за предоставяне на информация във връзка операцията "Лунна светлина". Специална делегация от български прокурори и полицаи дори пътува до столицата Ла Пас, за да получи проби от арестуването картофено пюре и да довърши делото срещу арестуваните на наша територия.

Зарад участието на България в операцията благодарности и грамоти от чужбина получиха главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, прокурори и полицаи, работили по случая.

Още от България