16 млн. лв. ще струва охраната на лагера “Ашраф”, толкова ще ни платят САЩ

Разходите за охраната на лагера "Ашраф", отпуснати от бюджета на Министерството на отбраната, ще бъдат около 16 млн. лв. и толкова ще ни дадат безвъзмездно САЩ. Това каза по време на парламентарния контрол в петък министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Предложението на правителството, внесено в парламента, е за изпращането в Ирак на българска охранителна рота от 120 души плюс 35 души поддържащ персонал, обясни министърът. Той допълни, че контингентът ще участва в охраната на лагера "Ашраф" в срок до една година.

Разходите за това участие, включващи транспорт, логистично осигуряване и медицинска помощ, ще бъдат поети от САЩ, а от бюджета на военното министерство ще се плащат заплатите и застраховките, уточни Близнаков.

Според него най-вероятно българският контингент ще замине за Ирак в първите дни на април.

Вече участваме в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак с двама офицери, чиято цел е да обучава иракските сили за сигурност, припомни министър Близнаков и допълни, че в същото време се проучват и различни варианти за обучение на иракски военнослужещи и цивилни лица в български военни учебни заведения.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?