1.6 млрд. лв. са нужни за преизчисляване на старите пенсии

Плащанията могат да се повишат устойчиво, само ако работещите се осигуряват на реалните си доходи

Бисер Петков

Политиците трябва да решат как да се преизчислят старите пенсии. Необходимият ресурс са това е 1.6 млрд. лв., ако преизчисляването се направи със средния осигурителен доход за 2015 г.

Това заяви в интервю за в. "Сега" в сряда управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

"Няма в текущото законодателство отговор на въпроса как да се увеличават старите пенсии. Това е проблемът", посочва Петков. По думите му проблемът със старите пенсии е, че изостават.

"Коментират се различни варианти за тяхното преизчисляване със съвременен осигурителен доход, но това може да стане само със законодателно решение. Това е друг начин да се свие ножицата между нови и стари пенсии. Какво ще възприемат политиците е техен избор, защото подобен разход няма как да бъде финансиран от предвиденото в закона увеличение на осигурителните вноски, а от държавния бюджет", смята Петков.

По сметки на НОИ необходимият ресурс за преизчисляването на старите пенсии със средния осигурителен доход от 2015 г. е около 1.6 млрд. лв. Последното преизчисляване е правено през 2008 г. с доход от 2007 г.

Тази година всички пенсии ще се увеличат с 2.4% от 1 юли.

Петков даде пример, че новите пенсии ще продължат да растат в сравнение със старите и заради започналото през тази година поетапно увеличаване на коефициента за стаж, който трябва да достигне 1.5 на сто.

"Новите пенсии ще растат, защото този коефициент ще бъде по-висок. След 10 г. една пенсия, отпусната през 2027 г. спрямо тази, отпусната през 2016 г., само заради увеличаването на тежестта на една година стаж, ще е с 36% по-висока", посочи управителят на НОИ.

Петков коментира и част от предизборните обещания, свързани с размера на минималната пенсия, която ще се увеличи с 2.4% в средата на годината и ще достигне 165.25 лв. От думите му се разбра, че той е доста резервиран към идеята плащането да се вдигне на 300 лв.

"Тя (минималната пенсия, б. р.) е важен параметър в пенсионната система, с който са свързани размерите на много пенсии - например пенсиите, които се отпускат при непълен стаж, минималните размери на инвалидните и наследствените пенсии, някои добавки и т.н. При 300 лв. минимална пенсия годишният ефект е около 1.6 млрд. лв. повече разходи", посочи Петков. Ако пък се приеме искането на пенсионерските организации за покачването ѝ до 350 лв., това би глътнало допълнителни 200 млн. лв. на месец или 2.4 млрд. лв. на година при годишни разходи за пенсии от близо 9 млрд. лв. към момента.

"Освен че има значителен финансов ефект, изолираното увеличаване на минималната пенсия нарушава и принципите на осигурителната система. Увеличението трябва да засяга размерите на всички пенсии, защото в противен случай се демотивират хората да се осигуряват и се деформира подоходното разпределение на пенсиите. Понастоящем минимална пенсия за стаж и възраст получават около 462 хил. лица, а ако тя стане 300 лв. без увеличение на останалите пенсии, 1 361 000 пенсионери ще получават минимална пенсия", посочи Петков.

Той е категоричен, че за да не се постави под риск финансовата стабилност на пенсионната система, увеличението на пенсиите може да стане едва след като се намери устойчив източник за финансиране на растежа им. Такъв източник по думите му е нарастването на трудовите възнаграждения и осигуряването върху реалните доходи.

Бисер Петков каза още, че засега е рано да се оцени ефектът от пенсионната реформа от последните години, но първите резултати са в посока на стабилизиране на Държавното обществено осигуряване, макар и с бавни стъпки.

През 2016 г. например в НОИ са постъпили 217 млн. лв. по-малко от държавата за покриване на дефицита. За 2017 г. пък планираният размер на средствата за покриване на недостига в НОИ е с около 320 млн. лв. по-малък в сравнение с 2016 г. Така за първи път след 2008 г. преобладаващият дял (54%) от разходите в бюджета на ДОО тази година ще се финансира с приходи от осигурителни вноски, каза още управителят на НОИ пред в. "Сега". Това се случва, въпреки че през 2017 г. са заложени с 235 млн. лв. или 2.7% по-високи разходи за пенсии в сравнение с 2016 г.

Общият размер на планираните разходи за пенсии през 2017 г. е 8.936 млрд. лв., което е 9.7% от БВП. Прогнозираният средногодишен брой на пенсионерите е 2 179 900 души - с около 1000 човека по-малко от 2016 г.

Очакваният среден размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2017 г. е 378 лв. при 362 лв. за миналата година. Броят на пенсионерите с пенсия до 314 лв., колкото е определената линия на бедността, леко ще намалее. В края на 2016 г. лицата с пенсия под 314 лв. са били 1 295 400 - около 60% от пенсионерите. Очакванията са около 49 хил. от тях да преминат линията на бедност през 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?