16 служители в Свиленградската митница вероятно са с фалшиви дипломи

Митницата в Свиленград

16 служители в митница Свиленград вероятно са с фалшиви дипломи. Това сочат резултатите от проверка на агенция "Митници" за истинността на документите за образователен ценз на работещите в агенцията, предаде БНР.

Според изискванията на закона държавните служители в системата на митниците трябва да имат висше образование със степен бакалавър или магистър. Цензът за висше образование не беше задължителен в предишната редакция на закона и поради тази причина редица служители се оказаха непригодни да заемат длъжностите, на които са работили от години.

В Свиленградската митница работят 285 служители, от които 246 са държавни. Именно те са длъжни да имат висше образование.

Подозренията за 16-те служители, че са с фалшиви дипломи, са се породили, когато се е оказало, че десетима от тях са били на работа в деня, когато са полагали държавен изпит, а други шестима в нощта преди изпита са били дежурни.

След вътрешните митнически проверки Министерството на образованието трябва да установи дали дипломите на посочените служители са валидни, или не.

От агенция "Митници" обясниха, че невинаги информацията за цялото образование на служителите е невярна. Например, има случаи, в които дипломата за бакалавър е истинска, но тази за магистър - не, и обратно, a понякога се злоупотребява и с оценките в академичните справки.

В края на ноември миналата година двама служители от митницата на летището в София, един от Свиленградската и един от Столичната митница бяха освободени заради измама с дипломите им. Дипломите на четиримата са от УНСС, Бургаския свободен университет и Шуменския университет.

Същото ще се случи на всички, за които се докаже, че са излъгали за образованието си, уверяват от агенция "Митници".

Проблемите с фалшивите дипломи, придобити по различни схеми, периодично заемат място в публичното пространство. През лятото на миналата година Турция официално замрази признаването на дипломите на следвалите висше образование в България турски граждани заради установено вписване на фалшиви оценки, фалшифицирани академични справки или на цялостни фалшиви дипломи. Скандалът бе решаван на дипломатическо равнище и след три месеца Турция отново започна да признава следването в България на турските студенти.

Същевременно името на Югозападния университет в Благоевград (ЮЗУ) също бе замесено в издаването на фалшива диплома на кмета на Гърмен Ахмед Башев. Цитираше се числото 10 хиляди лева за купуването на дипломата по право.

Ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов пък бе обвинен в медиите, че неправомерно е подписвал дипломите на свои възпитаници с титлата професор, макар че нямал право на това. Самата академия стана нарицателна и покрай "известния" с широкия си начин на живот възпитаник и лобист Красимир Георгиев, наричан Красьо Черния.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?