16 задържани у нас и в Испания при международна полицейска операция

16 задържани у нас и в Испания при международна полицейска операция

Служители на отдел "Киберпрестъпност"-ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол, под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали в международна полицейска операция "ARTERO", съобщи пресцентърът на МВР. Акцията е била насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотични вещества, изнудване, измами и пране на пари. Задържани са 16 души от България и Испания.

Установено е, че групата се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани. Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС.

Участниците в групата изградили и иновативен механизъм за "изпиране" на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути.

При полицейски действия на територията на България и Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството. Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество.

На територията на България и Кралство Испания са задържани 16 души, съпричастни към престъпната дейност. Работа по случая продължава.

Споделяне

Още от България