17 депутати още не са подали декларации за конфликт на интереси

Ден преди изтичането на срока за подаване на декларации за конфликта на интереси на публични лица, 17 народни представители не са го направили, стана ясно в сряда на заседанието на парламентарната ресорна подкомисия. Въпреки че с последните промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, приети преди около месец, подкомисията вече не трябва да действа, а с тази работа да бъде натоварена или комисията по държавна администрация, или по парламентарна етика, шефът ѝ Олимпи Кътев (НДСВ) отчете, че 8 депутати от "Атака", двама от БСП, трима от ДПС, трима независими и един от РЗС все още не са внесли своите декларации.

Кътев посочи, че ако до края на работния ден в четвъртък те не го сторят, подкомисията ще сезира Върховния административен съд, който по закон може да наложи парична санкция, която е до 3000 лв.

Олимпи Кътев обяви още, че поетапно започва проверка на декларациите на публичните лица, които включват президент, министър-председател, министри, висши магистрати, депутати, областни управители и др. Ще бъдат изпратени писма до Агенцията по вписванията и фирмените отделения на съответните съдилища за изпращане на информация. След това подкомисията ще качи на сайта си данните от проверката, като тя ще бъде съобразена с изискването да не бъдат изнасяни лични данни.

Споделяне

Още от България