17 души пострадаха при трус от седма степен по Рихтер в Япония

Руски спецчасти са изнесли от Украйна архиви на президентството, Службата за сигурност и Главното разузнавателно управление, съобщи в понеделник руският в. Комерсант, позовавайки се на източници от украинските спецслужби и авиодиспечери. По данни на вестника на 24 ноември на военното летище Василков до Киев са се приземили два самолета, с по 30 бойци от руските специални части. Те се опитали да извозят документите незабелязано, но около сградата на президентството колоната била посрещната от привърженици на украинската опозиция. Както пише Комерсант, автобусите не се спрели пред демонстрантите, в резултат на което един човек бил настанен в болница с тежки наранявания.

На 26 ноември около 800 руски служители от специалните части е трябвало да се върнат в родината, но персоналът на киевското военно летище е отказал за осигури излитането на военно-транспортните самолети. Депутатът от Върховната Рада Олег Рибачук е съобщил, че бойците се намират в казармите на Василковския авиационен колеж. Към летището спешно се отправили журналисти и застъпници на опозицията, но не били допуснати от охраната. Местните жители разказали, че час преди това от територията на колежа са отпътували 20 покрити армейски машини с някакви хора.

Както пише Комерсант, първият самолет с руски бойци - военно-транспортният Ан-26 е поискал разрешение за транзитен полет над Киев на 23 ноември в 1 часа и 32 минути, а след два часа над Киев минал украински Ил-76. Двата самолета са се приземили на летището на летище Гостомел, близо до град Ирпен. По сведения на журналистите, на борда на самолетите са се намирали бойци от отряда "Витяз", които били разположени в базата на украинските специални части, преоблекли ги в униформи на украинската милиция и след това с автобуси ги откарали по посока на Киев.

По-рано украинските средства за масова информация са съобщили за пристигането на руските специални части, като се позовали на източници в щаба на опозиционния кандидат - президент Виктор Ючшенко. Руските силови ведомства отричат тази информация. Началникът на пресслужбата на ВВС на Русия Александър Дробишевски е заявил, че миналата седмица нито един руски самолет на военно-въздушните сили не е извършвал полети над територията на Украйна. С опровержение излезе и руският военен министър Сергей Иванов.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: