17-годишен българин е футболна звезда в Италия

17-годишният българин Валери Божинов, който играе в италианския клуб Лече, е в момента един от най-желаните чужденци за първите отбори в калчото. За него вече се надпреварват гигантите Милан, Интер, Ювентус и Рома, предаде Би Би Си.

Валери Божинов се превърна за кратко време едновременно във футболна и медийна звезда в Италия. Спортните всекидневници на Апенините вече му посвещават всеки ден статии, в които разнищват от детството му в Горна Оряховица до сегашното му съжителство с по-голямата с 8 години приятелка Ваня.

Зимният футболен пазар в Италия все още се вихри. Кандидати за българина, вкарал три гола за една седмица, са на практика всички отбори от челото на футболната класация.

Валери Божинов каза по телефона за Би Би Си, че засега е още рано да се разсъждава, но че в отбори като Милан, Рома, Ювентус, Лацио всеки би искал да отиде и да играе. Ако трябва да се спре само на един отбор обаче, Божинов би насочил вниманието си към Милан.

Всичко това е само в сферата на хипотезите, тъй като Валери е ангажиран с Лече до 2008 г. срещу скромната сума от 30 хиляди евро на сезон, които той смята за достатъчни. 1000 евро месечно дори праща на майка си Петранка във Велико Търново.

Спортният директор на Лече Панталео Корвино, които откри Валери преди 5 години в Малта, не дава обаче да се чуе и дума за отстъпване на футболиста на друг отбор.

Корвино заяви за Би Би Си, че Лече на практика се е оказал трамплин към големия футбол и на други две български звезди - Кишишев и Бербатов, които предпочетоха след това шампионати, различни от италианския.

За Валери Божинов обаче италианското първенство е най-интересното в Европа и за да се устоява в него, са необходими много качества: "Ако не си добър футболист и нямаш талант, просто няма да си тук. Труд, талант, късмет- трябва от всичко по малко за един футболист, за да играе в Италия", казва Валери.

Валери Божинов е убеден, че най-важното в момента е да играе колкото се може повече, защото в колкото повече срещи участва, толкова повече му се вдига цената, както признава самият той.

Валери е най-младият чужденец в Италия, дебютирал в А-групата, тъй като е изиграл първата си среща в нея на 15 години и 11 месеца. Освен това той е и най-младият чужденец, отбелязал гол в шампионската група, тъй като е отбелязал първото си попадение на 17 години и 10 месеца. С двата си гола през тази неделя Валери направи и поредния си рекорд, превръщайки се в най-младия чужденец, вкарал два гола в един мач.

Споделяне

Още от България