17-годишен младеж призна, че е убил журналиста Хрант Динк в Истанбул

17-годишен младеж призна, че е убил журналиста Хрант Динк в Истанбул
Младежът, заподозрян за убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, е направил самопризнания, съобщиха в неделя прокурори.

Полицията залови 17-годишния Йогюн Самаст, след като момчето било идентифицирано от неговия баща, който го разпознал на кадрите, излъчени по телевизията от мястото на инцидента.

Главният редактор на двуезичния турско-арменски седмичник "Агос"

Хрант Динк бе застрелян пред редакцията на вестника в петък.

От прокуратурата казаха, че Йогюн Самаст е направил пълни самопризнания, след като бил заловен в черноморския пристанищен град Самсун, предаде ББС. Когато го открили, бил в автобус и носел пистолет, с който твърди, че е извършил убийството. Момчето явно се е връщало в родния си град Трабзон от Истанбул.

Той е отведен в Истанбул за по-нататъшен разпит. Във връзка с убийството са арестувани още шестима заподозрени.

Валията на Истанбул Муамер Гюлер съобщи подробности за ареста в пряко телевизионно предаване късно в събота.

Безработният 16-17-годишен младеж казал на следователите, че е застрелял журналиста Хрант Динк, защото е обидил турците.

"Прочетох в Интернет, че той (Динк) е казал: "Аз съм от Турция, но турската кръв е мръсна" и реших да го убия. Не съжалявам за това", заявил Йогюн Самаст, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Убитият Динк бе уважавана, но спорна фигура. Той насърчаваше помирението между турците и арменците, но също така призоваваше Турция да признае ролята си в масовите кланета на арменци по време на Първата световна война. Турските националисти тълкуват подобни коментари като обида на националната чест.

Един от останалите арестувани заподозрени, Ясин Хайал, е приятел на Огун Самаст и през 2004 г. е прекарал 11 месеца в затвор за бомбен атентат пред ресторант на “МакДоналдс” в Трабзон.

Бащата на Огун Самаст разпознал сина си, когато по телевизията показали кадри от охранителна камера близо до мястото на убийството. На кадрите се вижда млад човек, който тича през улицата.

Секретарят на Динк каза пред следователите, че Огун Самаст искал среща с Динк по-рано в петък, преди убийството. След като му било отказано, момчето било забелязано от секретаря да стои на улицата пред редакцията на вестника.

Убийството на Динк шокира Турция и премиерът Ердоган обеща нееднократно, че убиецът ще бъде заловен.

Турски журналисти и политици изразиха възмущение от убийството, което мнозина го определиха като политическо покушение. САЩ, ЕС, Франция и няколко правозащитни организации осъдиха убийството.

"Убийството е било планирано в Трабзон и е било извършено в Истанбул. Всички, които са помагали за това, са идентифицирани", заяви валията на Трабзон Хюсеин Явуздемир.

53- годишният Хрант Динк бе често критикуван от крайнодесни среди в Турция, включително от политици и прокурори, за това, че описва масовите кланета на арменци в Османската империя като геноцид.

Някога влиятелната арменска общност в Турция се е стопила до 60 000 души.

Миналата година турски съд потвърди шестмесечната условна присъда на Динк за "обида на турската идентичност" заради неговите публикации за арменците и турците. Срещу него са водени няколко съдебни дела.

Десетки интелектуалци са били обвинявани в Турция за обида на турската идентичност съгласно член 301 от турския Наказателен кодекс, в това число носителят на Нобеловата награда за литература през 2006 г. Орхан Памук.

Убийството на Хрант Динк ще поднови натиска върху Турция да се изправи пред своето минало, отбелязва Ройтерс. Миналата година Франция прие закон, който третира като престъпление отричането на арменския геноцид.

Хрант Динк бе против френския закон, тъй като според него той ограничава свободата на изразяване.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?