17 партии не са върнали надвзетите субсидии

Данъчните ще трябва да съберат от формациите доброволно или принудително 212 000 лв.

17 партии не са върнали надвзетите субсидии

17 от общо 39 партии, които трябваше да върнат надвзетите си субсидии на държавата до 31 януари тази година, не са го направили частично или изцяло, поради което финансовият министър ги предаде за изпълнителни действия на Националната агенция за приходите.

Това става ясно от справка, публикувана на интернет страницата на Министерството на финансите.

Преди две години шоуменът, а понастоящем и партиен лидер, Слави Трифонов разкри, че имащите право на субсидии партии са получавали по 13 лв. вместо по 11 лв. на получен глас. Тогава финансовото министерство призна за проблема, а парламентът даде срок на партиите да върнат надвзетите суми, като за последно той беше удължен до 31 януари 2021 г.

От справката на МФ излиза, че партиите са възстановили на фиска в срок около 14.2 млн. лв. от подлежащи на връщане 14.46 млн. лв. Така, невъзстановени остават близо 212 хиляди лева, които подлежат на събиране от 17 партии.

Сред длъжниците са "Демократи за силна България" с невърнати 47 078 лв., "Движение България на гражданите" с дълг 38 223 лв., "Атака" с невърнати 30 859 лв., "Движение 21" с 16 324 лв. и "Глас Народен" с 15 539 лв. Останалите са по-слабо известни партии.

ГЕРБ доброволно върна надплатената субсидия, която бе в размер на 5.6 млн. лв., още през юни 2019 г. Същото направи и ДПС, което възстанови на бюджета 1.6 млн. лв. Доброволно и бързо бе възстановена и сумата от "Воля" – 0.66 млн. лв.

БСП възстанови изцяло средствата в размер на 4.3 млн. лв. чрез приспадане от субсидията. По същият начин бяха възстановени и по-голямата част от дълговете на НФСБ и ВМРО.

Партиите "Възраждане" и АБВ също доброволно са възстановили на бюджета надвзетите си субсидии.

В сряда лидерът на АВБ Румен Петков призова партиите, които не са върнали надвзетите субсидии, да не бъдат допускани до насрочените за 4 април парламентарни избори.

Лидерът на "Глас Народен" Светльо Витков пък се оправда, че от 2017 г. партията не получава субсидии и няма достатъчно средства да върне надвзетата сума, защото ще плаща с лични средства кампанията за изборите през април.

Споделяне

Още по темата

Още от България