17 убити при нов терористичен акт в Москва

17 станаха жертвите на терористичния акт, разтърсил руската столица Москва в събота. Други 11 души от 58-те ранени са в критично състояние, според лекарите. Няма пострадали българи при атентата.

Две терористки-камикадзета в събота се опитаха да влязат на рокконцерта на московското летище "Тушино",1 но били спрени от охраната. Едната от терористките е взривила бомбата в момента, когато е била задържана от охраната на входа. Експлозивът обаче не се задействал докрай и били ранени трима души. Другата терористка се измъкнала и задействала бомбата на пазара в района на летището, което причинило жертви и ранени. И двете камикадзета са разкъсани от бомбите.

Двама българи са били в събота на рокконцерта на московското летище Тушино - Ангелина Буйновска и Бойко Хаджийски, служители на външно министерство. Те отскоро са командировани в Москва за визова подкрепа в консулската служба на посолството. Двамата изобщо не разбрали за случилото се извън летището, докато от самото посолство не ги потърсили по мобилните телефони по време на концерта.

ДПА цитира московски лекар, че е трудно да се установи точния брой на жертвите. Заради силата на взрива, разпознаването на тленните останки е трудно. По първоначални данни, властите заявиха, че са идентифицирали 13 от убитите.

Повечето от зрителите на рокконцерта на летището не са чули взривовете заради силния шум. За да предотвратят паниката, московските власти не спряха концерта, но го съкратиха с два часа.

Намерен е паспортът на една от терористките. Тя е Зулихан Хаджиева, 20-годишна, от чеченското селище Курчалой. Руските власти издирват бял микробус Газел със ставрополска регистрация, в който според някои данни са се намирали организаторите на атентата.

Руският вътрешен министър Борис Гризлов, който веднага пристигна на мястото на атентата, обвини за него чеченците. По думите на Гризлов, със самоубийствените взривове те се противопоставят на обявения от президента Путин план за президентски избори в Чечения през октомври. В събота Путин подписа декрет за предстоящите избори в Чечения и вероятно има връзка между това и атентатите, отбеляза Гризлов. Той допълни, че ако двете камикадзета бяха успели да влязат на самия концерт, последиците биха били много по-трагични. За фестивала на летището се бяха събрали около 40 000 души.

За момента никой не е поел отговорност за атентата, но чеченските бунтовници са използвали камикадзета при неотдавнашни атентати в Русия, отбелязва Ройтерс.

Коланите от взривни устройства, или така наречените "пояси на шахидите", използвани от двете жени-камикадзета, приличат на използваните от чеченците, които през октомври м.г. взеха заложници в московския театър на улица Дубровка, заяви в неделя заместник вътрешният министър Рашид Нургалиев, който води разследването по последния атентат. По предварителни данни мощността на взривните устройства е била най-малко 500 грама тротилов еквивалент. Адските машини били натъпкани със сачми от лагери и други дребни метални предмети.

По съдържание и начин на изработка коланите са почти същите като използваните в московския Театрален център, посочи Нургалиев. По думите му вече са установени връзки между двете терористки и незаконните въоръжени групировки в Чечения.

От юни 2000 г. серия атентати бяха извършени от чеченки-камикадзета. Драмата със заложниците в театъра на улица Дубровка отбеляза повратна точка в ролята на чеченките в бунтовническите действия. От групата от 41 терористи, които в продължение на 57 часа държаха повече от 800 души за заложници, 19 бяха жени, носещи колани с експлозиви. Първият атентат на жена-камикадзе датира от 7 юни 2000 г., когато две чеченки нападнаха руска военна база в Алхан-Юрт. При атентата загинаха двама души според руските власти и 27 - според чеченците. През май т.г. при два атентата, извършени от жени в Чечения и Северна Осетия, загинаха съответно 18 и 20 души.

В неделя руският президент Владимир Путин отмени две запланувани посещения в чужбина във връзка с трагичните последици от вчерашния терористичен акт в Москва. Отменени са визитите на Путин в Узбекистан, където той трябваше да пристигне днес, и в Малайзия, която Путин щеше да посети след Ташкент.

Съединените щати осъдиха самоубийствения атентат в Москва и заявиха, че ще продължат борбата срещу тероризма, предаде Ройтерс. В изявление на Белия дом, президентът Буш поднесе съболезнованията на всички американци към жертвите и техните семейства. "Няма кауза, която да оправдава тероризма и докато невинни хора са застрашени от терора, борбата срещу това зло ще продължи. Цивилизованите държави ще победят", се казва още в изявлението.

Френският президент Жак Ширак също изпрати съболезнователно писмо до руския си колега Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Елисейския дворец. Ширак е потресен от тежката равносметка за жертвите и изразява своето възмущение, подчертавайки, че никаква кауза не може да оправдае такива актове.

Германският канцлер Герхард Шрьодер изпрати съболезенователна телеграма до руския президент, в която заяви, че злодейският акт в Москва за пореден път показва, че трябва да се борим с всички форми на тероризма с още по-голяма решителност.

В декларация Великобритания осъди терористичния акт.

Председателят на Парламентарната асамблея на съвета на Европа Петер Шидер осъди двойния атентат в Москва и изрази съболезнования към близките на жертвите.

Министърът на външните работи на Украйна Анатолий Зленко изпрати послание до руския си колега Игор Иванов. "Борбата с тероризма е задача от планетарен мащаб, в която Русия и Украйна воюват на една и съща страна", се подчертава в него.

Българският президент Георги Първанов и румънският му колега Йон Илиеску също изразиха съболезнованията си на Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?