170 000 заразени с коронавирус по света за денонощие, общо над 12 милиона

Пандемията по континенти и страни

170 000 заразени с коронавирус по света за денонощие, общо над 12 милиона

Броят на случаите на коронавирус, потвърдени от Световната здравна организация (СЗО) се е увеличил с близо 170 000 за последното денонощие до над 11,6 милиона, сочат данни на СЗО. Смъртните случаи са нараснали с над 4000 до повече от 539 000.

Статистиката на СЗО отчита само официално потвърдените цифри за заразяване и смърт, предоставяни от държавите. Най-много случаи има в региона на Северна и Южна Америка (6 004 685), следван от Европа (2 827 789) и Източно-Средиземноморският регион (1 204 698). Жертвите на коронавируса са съответно 268 828, 201 255 и 28 664.

Страната с най-много заразени остават САЩ, следвани от Бразилия, Индия, Русия, Перу, Чили, Великобритания, Мексико, Испания, Иран. Според данни, събрани от Ройтерс, случаите в света вече са над 12 милиона. Това е три пъти повече от тежките случаи на грип, отчитани годишно.

Американският университет Джонс Хопкинс също тава сходна цифра, изчислявайки случаите на основа информацията от международни организации, федерални и местни власти. Според университета заразените са 12 007 327, от които 548 799 са починали.

Броят на заразените се е удвоил от 31 май, а само през последната седмица са регистрирани над 1,3 милиона случая на коронавирус.

САЩ съобщиха за над 58 000 нови случая, предаде Ройтерс. Съединените щати са изправени пред мрачно лято на фона на скока в разпространението на инфекцията, който наложи отново да бъдат затворени барове и популярни плажове.

Освен близо 10 000-те нови случая във Флорида, Калифорния и Тексас са съобщили за по над 7000 нови заболели. Тенеси, Западна Вирджиния и Юта имат рекордно дневно увеличение в новите случаи, като заразяването се засилва в 42 от 50-те щата, сочи анализът на Ройтерс. Общият брой на новозаразените през последното денонощие е 58 559, като все още не всички щати са обявили бройките си.

Латинска Америка

Броят на потвърдените случаи в Бразилия за едно денонощие се е увеличил с 44 571 до 1 713 160, сочат данни на бразилските здравни власти. Починалите са 1223, което повишава общият брой на смъртните случаи, свързани с инфекцията, до 67 964.

Най-голямо огнище остава югоизточният регион на страната, включващ щатите Сао Пауло, Рио де Жанейро, Еспирито Санто и Минас Жераис, където има около 590 000 заразени и над 31 000 починали. Бразилското министерство на здравеопазването прогнозира, че ситуацията ще се стабилизира през юли, а през август ще започне постепенно забавяне на темповете на разпространение на заболяването.

Аржентина през последното денонощие отчете рекорд от 3604 нови случая, информира Ройтерс. Рязкото увеличаване, при което за първи път се преминава прага от 3000 новозаразени дневно, вдига общия брой на заразените в страната до 87 030. Това е петкратно повече спрямо началото на юни макар все още да е доста по-нисък брой отколкото в съседните Бразилия, Чили и Перу.

Повишението обаче застрашава успехите, постигнати в началото на пандемията срещу разпространението на вируса. В средата на март лявоцентристкото правителство на Аржентина наложи строга карантина, която в последствие бе смекчена за по-голямата част от страната. Ограниченията обаче отново бяха засилени миналия месец в и около столицата Буенос Айрес заради нарастване на случаите. Жертвите на вируса в Аржентина са 1694.

В Мексико новозаразените са почти 7000 за деня или общо 275 003 от началото на пандемията, а починалите са със 782 повече или 32 796. В началото на юни заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател заяви, че при най-лошият сценарий броят на жертвите може да достигне 35 000. В момента изглежда очевидно, че прогнозата се оказа неточна и прагът ще бъде преминат още през идните дни.

Перу съобщи за нови 181 смъртни случая през последните 24 часа, с което общият брой достига 11 133, предаде Франс прес. Заразените в страна с 33 милиона население са общо 312 911 или с 3633 нови случая.

В Чили синдикатите на меднодобивната компания Коделко (Codelco), която е най-голямата в света, съобщиха, че близо 3000 работници на концерна са заразени. Някои синдикати и социални групи призоваха компанията и други миннодобивни групи да спрат дейността си в минния център Калама - пустинен град, заобиколен от най-големите залежи на мед в Чили.

Държавната компания Коделко, която предава цялата си печалба в държавната хазна, до голяма степен поддържа производството си въпреки затварянето на някои съоръжения.

Епидемията от коронавирус помете голяма част от северните пустинни райони на Чили, където са разположени много мини. Страната регистрира над 300 000 случая, от които над 6500 са приключили фатално.

Азия

Индия регистрира близо 25 000 нови случая на коронавирус и още 487 починали от причиняваното от него заболяване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

С новите данни, обявени днес от здравното министерство, общият брой на заразените в страната достигна 767 296. Починалите в Индия вече са 21 129. Страната е на осмо място в мрачната статистика.

Увеличаването на случаите идва на фона на информацията на Института за математически науки в Ченай, че изчисляваният от него индекс на репродукция на вируса е нараснал през първата седмица от юли до 1,19 (един заразен предава вируса средно на толкова хора) след постепенния му спад от пика от 1,83 през март.

Броят на заразените с коронавирус в Индия нарасна рязко, откакто правителството облекчи карантинните мерки, а извършваните на ден тестове достигнаха 200 000 срещу едва няколкостотин през март. Здравни експерти казват, че истинският мащаб на разпространението на коронавируса в Индия е неизвестен и страната трябва да извършва повече тестове предвид това, че населението ѝ е почти 1,4 милиарда души, отбелязва АП.

Иран съобщи днес, че е регистрирал нов рекорд на смъртни случаи за едно денонощие - четвъртия в рамките на 11 дни в страната, където от няколко седмици епидемията се разраства, предаде Франс прес. "За съжаление за последните 24 часа изгубихме 221 от нашите сънародници, с което общият брой на смъртните случаи достигна 12 305", каза по телевизията говорителката на иранското министерство на здравеопазването Сима Садат Лари.

През последното денонощие в Иран са регистрирани 2000 нови случая на коронавирус, с което общият им брой достигна 250 458, добави Лари, цитирана от ДПА.

Индонезия регистрира днес най-високия ръст на новите случаи на коронавирус за едно денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.

Почти половината от 2657-те потвърдени заразени през изминалите 24 часа са в база за военна подготовка в провинция Западна Ява. Досега в четвъртата по население страна в света са регистрирани 70 735 случая на коронавирус. През последното денонощие са починали още 58 човека с коронавирусна инфекция. Общият брой на смъртните случаи в Индонезия достигна 3417.

Япония потвърди 224 нови случая на коронавирус днес, което е нов еднодневен рекорд от началото на епидемията, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ДПА. Съобщението идва в обстановка на страхове от нова вълна на коронавируса, след като правителството прекрати извънредното положение в края на май. Вчера Япония съобщи за 207 нови заразени, в това число 75 в Токио и 48 в съседната префектура Сайтама. До момента Япония е потвърдила 21 125 заразени с новия коронавирус и 995 починали по изчисление на Ен Ейч Кей.

Южна Корея регистрираха за денонощие нови 50 заразени с коронавируса в страната и общият им брой достигна 13 293. В 22 от новите случаи хората са били инфектирани на територията на страната, а 28 случая са внесени отвън, уточнява южнокорейският център за контрол и профилактика на заболяванията. През последните 24 часа в Южна Корея е имало 2 смъртни случая сред пациентите с коронавируса, с което починалите от Covid-19 стават общо 287. За денонощието са оздравели 49 болни и общият им брой в страната е достигнал 12 019 - над 90 на сто от всички инфектирани.

С оглед продължаващото нарастване на броя на заразените властите в Южна Корея обмислят въвеждане на по-строги мерки за профилактика в цялата страна, по-специално тристепенна система от карантинни ограничения.

Континентален Китай съобщи за девет нови случая на заразени с коронавируса, като всичките са дошли от чужбина, предаде Синхуа. С това общият брой внесени случаи на коронавирус в Китай става 1958 души, заяви Националната здравна комисия.

От деветте нови случая, по три са в провинция Ляонин и град Шанхай, два в Гуандун и един в Съчуан. От всички дошли от чужбина заразени, 1884 са изписани от болница след оздравяване, а 74 остават хоспитализирани, като никой от тях не е в тежко състояние. Няма смъртни случаи сред тези заразени.

Африка

Потвърдените случаи на коронавирус в Африка вече са над половин милион, съобщи здравният министър на Република Южна Африка Звели Мхизе, цитиран от Асошиейтед прес.

По данни на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията заразените на континента са над 509 000, след като Южна Африка отчете пореден ден с над 10 000 потвърдени случая, превръщайки се в нова гореща точка. В страната са установени 43 процента от всички случаи на коронавирус в Африка, отбелязва АП.

Действителният брой на заразените сред населяващите континента 1,3 милиарда души не е известен, тъй като 54-те африкански държави изпитват недостиг на материали за извършване на тестове, което представителката на Световната здравна организация за Африка Мачидисо Моети определи миналата седмица като огромен проблем. До момента тестването е съсредоточено в столиците, но заразата се разпространява и извън тях.

Досега Covid-19 е отнел живота на 11 955 души в Африка - повече, отколкото ебола при епидемията в Западна Африка през 2014-2016 г., отбеляза днес СЗО.

При положение, че в над една трета от африканските страни броят на заразените се е удвоил през изминалия месец, заплахата Covid-19 да претовари крехките здравни системи на континента ескалира, каза днес Моети.

За момента Африка избягва катастрофата. Ако страните успеят да подобрят тестването, проследяването и изолацията, можем да забавим разпространението на вируса до контролируемо равнище, добави тя. Системите за здравеопазване в Африка са най-слабо финансираните и с най-малко персонал в света. Само в Южна Африка заразените с вируса медици са вече над 4800. Половината от тях са медицински сестри, предупреди министър Мхизе.

Австралия

Във втория по големина австралийски град Мелбърн от днес влезе в сила нова карантина, която ще продължи шест седмици, предаде Ройтерс. Решението е взето заради нов пик на заразявания с коронавируса. Австралийските щати затегнаха контрола по вътрешните си граници, за да избегнат втора вълна на епидемията.

Австралия е избегнала високия брой жертви на пандемията, които се наблюдават в други страни, но резкият скок на заразените в Мелбърн накара щата Виктория да заповяда самоизолация на около 5-милионното население на града. Вчера Виктория съобщи за 134 нови заразени, което е по-малко е отбелязания предишния ден рекорд, но е над нивата на другите щати.

Другите щати и територии са регистрирали съвсем малко или дори нито един заразен в последните дни и продължават процеса по възстановяване на икономическата си дейност.

Премиерът Скот Морисън каза на сънародниците си все пак да не губят бдителност. "Трябва да продължим да спазваме правилата за социално дистанциране в цяла Австралия, дори в щатите и териториите, където броят на новите заразени е фактически нулев", каза Морисън.

Северният щат Куинсланд заяви, че ще забрани влизане на идващи от Виктория лица, които не са негови жители. Той ще отвори границите си за хора от другите щати и територии от утре. Забранява се влизане дори на хората, които са съгласни да платят задължителната 14-дневната карантина в хотел, казаха властите на Куинсланд.

Най-населеният щат Нов Южен Уелс затвори границата си с Виктория вчера. Същото направи щатът Южна Австралия. Властите на Нов Южен Уелс съобщиха за 13 нови заразени с коронавируса за последните 24 часа, като 11 от тях са пристигнали от чужбина, а другите двама са членове на завърнало се от Мелбърн семейство. Нов Южен Уелс нареди на пристигащите от Виктория да се самоизолират за 14 дни.

Островният щат Тасмания остави затворена границата си с Виктория и удължи извънредното си положение до края на август заради новия пик на епидемията във Виктория. В Тасмания не е имало нови заразени от близо осем седмици.

Щатът Западна Австралия беше затворил границата си с останалата част от страната още преди последния пик във Виктория.

Министърът на държавното съкровище Джош Фрайденберг заяви, че карантината в щата Виктория ще струва на националната икономика 1 милиард австралийски долара (698,5 милиона щатски долара) на седмица.

Към днешна дата Австралия е потвърдила около 8900 заразени и 106 починали от коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус