17,400 кг. взривни вещества са открити при спецакция в Старозагорско

Сделка за продажба на 17,400 кг. взривни вещества е осуетена при акция на антимафиоти от София и Стара Загора, задържани са трима мъже, съобщиха от пресцентъра на РДВР в Стара Загора.

Взривът е открит тази нощ във вилата на 27- годишния Вельо Н. край язовир "Копринка".

Преди акцията, снощи край язовира бе открит опожарен автомобил с труповете на мъж и жена в него. Първоначално бе обявено, че се работи по версията за ревност и родово отмъщение на братовчед на единия от загиналите. Предполага се, че двамата са убити преди автомобилът да бъде запален.

Взривното вещество, иззето от антимафиотите при последвалата операция в региона, е било укрито в куфар, в който са били поставени 43 тротилови пресовки с тегло по 400 грама.

Това е най-голямото количество взрив, задържано досега на територията на РДВР Стара Загора, каза директорът на регионалната дирекция ген.Тончо Михайлов, цитиран от БТА. Според него не е изключено да е подготвян терористичен акт. По думите му с подобно количество тротил може да бъде взривен жилищен блок.

По-рано от Истанбул, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщи, че в страната се провежда операция за задържане на извършители на бомбени атентати. Той повтори тезата си, че извършителите на взривявания трябва да се преследват от закона като терористи.

Прокуратурата постанови 72 часа задържане под стража за Вельо Н. от село Копринка, 24 часа - за съучастника му - 21 годишен мъж, негов съселянин. С тях е бил и 17- годишен младеж от същото село, уточняват от полицията. Вельо Н. е осъждан за кражби на МПС.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?