179 украински военни са загинали при сраженията в Дебалцево

179 украински военни са загинали по време на продължилите около месец сражения в района на град Дебалцево, съобщи съветникът по сигурността на украинския президент Юрий Бирюков, цитиран от Франс прес.

Официалните данни на Киев бяха за 13 жертви, оповестени, когато правителствените сили се изтеглиха от града в сряда. В същото време военният говорител Андрий Лисенко съобщи за един загинал и 40 ранени войници през изминалото денонощие в Донбас.

Около 500 войници от украинската армия все още се намират в обкръжение в т. нар. Дебалцевски котел, съобщи министерството на отбраната на ДНР. Някои от военните са се опитали да се промъкнат през обкръжението и се е стигнало до стълкновения със сепаратистите.

Въпреки влязлото в сила примирие сепаратистите засилиха офанзивата си и след като превзеха ключовия железопътен възел Дебалцево, се насочиха към пристанището Мариупол.

В събота замопровъзгласилата се Донецка народна република обяви предстояща размяна на пленници с Киев, която е предвидена в мирното споразумение от Минск.

Размяната е предвидено да стане в Луганска област по формулата "всички за всички".

Все още обаче няма потвърждение тя да се е случила.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?