18 души са участвали в убийството на Джинджич

Осемнайсет души са участвали в убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич на 12 март. Дванайсет от тях са участвали пряко в подготовката и изпълнението на атентата, а шест са оказали "логистична подкрепа", съобщиха сръбските медии.

На брифинг в сръбското правителство с главните редактори на белградските медии днес бяха представени подробности около организацията на убийството на Джинджич.

В подготовката на атентата са били замесени пряко двама служители на Агенцията за сигурност и информация - Бранислав Безаревич и Тони Гаврич. Те са съобщили на Земунския клан кога сръбският премиер е тръгнал от дома си в Дедине към сградата на правителството. За информацията са получили 1200 евро. И двамата в момента са в ареста.

Според полицията Нинослав Константинович е избрал сградата, от която бе стреляно по Джинджич. Рано сутринта на 12 март Владимир Милисавлевич докарал в сградата Нинослав Константинович, Звездан Йованович и Александър Симович.

Преди обед същия ден и по време на самия атентат по улиците около сградата на правителството са обикаляли два автомобила - в единия са били Душан Спасоевич и Саша Пеякович, член на Частта за специални операции, а в другия са били Миле Лукович и Сречко Калинич.

Душан Кръсманович, Миладин Сувайджич и Милош Симович е трябвало да следят пътя на колата на Джинджич.

Цялата акция е координирал Милорад Лукович - Легия от един от апартаментите, наети от членове на Земунския клан.

Сръбският вицепремиер Чедомир Йованович повтори, че убийството на Зоран Джинджич е "класически пример" за опит за държавен преврат, след който на власт е трябвало да дойдат т.нар. патриотични сили.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани