18% спад на търговията у нас през юни

18% спад на търговията у нас през юни

Оборотът в търговията на дребно е паднал с 18.1% през юни на годишна база, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

На месечна база има ръст от 0.9%.

През юни 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - със 7%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 3.4 на сто. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки най-съществен ръст на месечна основа е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 60.4%, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.9 на сто. Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 1.4 на сто.

През юни 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 24.6 на сто), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 20.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки (с 13.1%).

По-значителен спад в търговията на дребно с нехранителни стоки е регистриран при: търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27.4 на сто, продажбите на компютърна и комуникационна техника - с 20.1 на сто. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 35.5 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес