180 нови случая на коронавирус в България

Абитуриентските балове увеличиха заболеваемостта във Велико Търново

180 нови случая на коронавирус в България

180 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, става ясно от Националната информационна система на Министерството на здравеопазването. 

Това е само 2 случая по-малко от абсолютния рекорд от събота, 4 юли, когато бе регистрирана най-високият брой заразени у нас за денонощие от началото на пандемията - 182 души.

Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 2591.

Отново най-много случаи са регистрирани в София, за където се твърди, че заразата се разпространява дифузно.

Разпределението по области е както следва: Благоевград - 3; Бургас - 8; Варна - 16; Велико Търново - 16; Добрич - 2; Кюстендил - 6; Пазарджик - 9; Плевен - 8; Пловдив - 11; Разград - 2; Русе - 1; Сливен - 11; Смолян - 5; София област - 11; София град - 58; Стара Загора - 4; Търговище - 1; Хасково - 1; Шумен - 5; Ямбол - 2.

Общо случаите на новия коронавирус у нас стават 5677, като 2538 от тях са активни. Излекуваните са 2898, от които за последното денонощие са излекувани само 6 души.

В болници се намират 463 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, като 29 от тях са настанени в интензивни отделения.

За последното денонощие има още един случай на заразен лекар, с което общият брой на заразените медицински служители се увеличава на 446 лица души.

Двама души са починали от Covid-19 през последното денонощие. Това са жена на 70 г. със сърдечно заболяване и диабет и мъж на 57 г. със сърдечно и белодробно заболяване. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

До момента от болестта у нас са загинали 241 души.

Баловете във Велико Търново вдигнаха заболеваемостта

Увеличават се случаите на Covid-19 сред участниците в абитуриентския бал във Велико Търново на 27 юни, съобщи БНР.

За последното денонощие 15 от 16-те новорегистрирани случаи в областта са на участници в празненството. Това са зрелостници, учители и придружители, съобщиха от РЗИ.

Общо 84 стават случаите на заболяването в областта. Те значително нараснаха тази седмица след баловете, положителните проби вече са над 30. Тестването на контактните продължава. Под карантина са 448 души.

Според РЗИ балът не е огнище на заболяването, а то се разпространява дифузно. На този етап местната власт не планира затягане на противоепидемичните мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?