180 нови случая на коронавирус в България

Абитуриентските балове увеличиха заболеваемостта във Велико Търново

180 нови случая на коронавирус в България

180 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, става ясно от Националната информационна система на Министерството на здравеопазването. 

Това е само 2 случая по-малко от абсолютния рекорд от събота, 4 юли, когато бе регистрирана най-високият брой заразени у нас за денонощие от началото на пандемията - 182 души.

Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 2591.

Отново най-много случаи са регистрирани в София, за където се твърди, че заразата се разпространява дифузно.

Разпределението по области е както следва: Благоевград - 3; Бургас - 8; Варна - 16; Велико Търново - 16; Добрич - 2; Кюстендил - 6; Пазарджик - 9; Плевен - 8; Пловдив - 11; Разград - 2; Русе - 1; Сливен - 11; Смолян - 5; София област - 11; София град - 58; Стара Загора - 4; Търговище - 1; Хасково - 1; Шумен - 5; Ямбол - 2.

Общо случаите на новия коронавирус у нас стават 5677, като 2538 от тях са активни. Излекуваните са 2898, от които за последното денонощие са излекувани само 6 души.

В болници се намират 463 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, като 29 от тях са настанени в интензивни отделения.

За последното денонощие има още един случай на заразен лекар, с което общият брой на заразените медицински служители се увеличава на 446 лица души.

Двама души са починали от Covid-19 през последното денонощие. Това са жена на 70 г. със сърдечно заболяване и диабет и мъж на 57 г. със сърдечно и белодробно заболяване. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

До момента от болестта у нас са загинали 241 души.

Баловете във Велико Търново вдигнаха заболеваемостта

Увеличават се случаите на Covid-19 сред участниците в абитуриентския бал във Велико Търново на 27 юни, съобщи БНР.

За последното денонощие 15 от 16-те новорегистрирани случаи в областта са на участници в празненството. Това са зрелостници, учители и придружители, съобщиха от РЗИ.

Общо 84 стават случаите на заболяването в областта. Те значително нараснаха тази седмица след баловете, положителните проби вече са над 30. Тестването на контактните продължава. Под карантина са 448 души.

Според РЗИ балът не е огнище на заболяването, а то се разпространява дифузно. На този етап местната власт не планира затягане на противоепидемичните мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?