1800 собственици на ведомствени бензиностанции се регистрирали в НАП

Остават 3 дни за подаване на информация към данъчните за обектите и съдовете, които използват

1800 собственици на ведомствени бензиностанции се регистрирали в НАП

Около 1800 собственици на т. нар. ведомствени бензиностанции са декларирали пред Националната агенция за приходите (НАП) обектите и съдовете, които използват. Те са заявили, че имат 3250 съда или съоръжения за съхранение и зареждане на гориво. 2089 от тях се използват за зареждане на машини (основно селскостопански), а 699 - на превозни средства.

Според наредба на Министерството на финансите притежателите на такива бензиностанции - основно транспортни фирми и земеделски производители, трябва да уведомят данъчните за това къде се намират обектите, какви съдове и с какъв обем ползват, какъв вид гориво зареждат и какво е годишното потребление. Регистрацията започна на 24 февруари, а крайният срок за подаване на информацията е 9 март т.е. след 3 дни. Данните се изпращат по електронен път през сайта на НАП www.nap.bg.

Първоначално управляващите имаха намерение да се въведе изискване и на ведомствените бензиностанции да има измервателни уреди с онлайн връзка с приходните администрации. Целта беше да се следи колко гориво използват и дали част от него всъщност не се продава нелегално, без да се плаща ДДС. По оценки на ведомството в страната имало около 30 000 такива бензиностанции, за които данъчните нямат информация, а от нелегално продадени горива на година се губят по 1.1 млрд. лв.

Намерението за поставяне на измервателни уреди предизвика недоволството на земеделските производители и транспортните фирми. Въпреки че премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да отстъпи на земеделците, финансовото министерство се отказа от първоначалната идея за затягане на контрола. Вместо това въведе регистрацията в НАП. Обяснението беше, че след като се събере информация за тези обекти, ще бъдат предложени и мерки за затягане на контрола. Вероятно те ще зависят от големината на бензиностанциите, а уреди за измерване с връзка с приходните администрации, ще има само в големите обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?