Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1800 собственици на ведомствени бензиностанции се регистрирали в НАП

Остават 3 дни за подаване на информация към данъчните за обектите и съдовете, които използват

0 коментара
1800 собственици на ведомствени бензиностанции се регистрирали в НАП

Около 1800 собственици на т. нар. ведомствени бензиностанции са декларирали пред Националната агенция за приходите (НАП) обектите и съдовете, които използват. Те са заявили, че имат 3250 съда или съоръжения за съхранение и зареждане на гориво. 2089 от тях се използват за зареждане на машини (основно селскостопански), а 699 - на превозни средства.

Според наредба на Министерството на финансите притежателите на такива бензиностанции - основно транспортни фирми и земеделски производители, трябва да уведомят данъчните за това къде се намират обектите, какви съдове и с какъв обем ползват, какъв вид гориво зареждат и какво е годишното потребление. Регистрацията започна на 24 февруари, а крайният срок за подаване на информацията е 9 март т.е. след 3 дни. Данните се изпращат по електронен път през сайта на НАП www.nap.bg.

Първоначално управляващите имаха намерение да се въведе изискване и на ведомствените бензиностанции да има измервателни уреди с онлайн връзка с приходните администрации. Целта беше да се следи колко гориво използват и дали част от него всъщност не се продава нелегално, без да се плаща ДДС. По оценки на ведомството в страната имало около 30 000 такива бензиностанции, за които данъчните нямат информация, а от нелегално продадени горива на година се губят по 1.1 млрд. лв.

Намерението за поставяне на измервателни уреди предизвика недоволството на земеделските производители и транспортните фирми. Въпреки че премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да отстъпи на земеделците, финансовото министерство се отказа от първоначалната идея за затягане на контрола. Вместо това въведе регистрацията в НАП. Обяснението беше, че след като се събере информация за тези обекти, ще бъдат предложени и мерки за затягане на контрола. Вероятно те ще зависят от големината на бензиностанциите, а уреди за измерване с връзка с приходните администрации, ще има само в големите обекти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.