185 000 изселници в Турция извън избирателните списъци за евровота

185 000 изселници в Турция извън избирателните списъци за евровота

От предварителните избирателни списъци са заличени имената на 232 800 души, тъй като имат постоянен или настоящ адрес извън България или страни от Европейския съюз. От тях 185 000 са български турци. Това обяви в петък говорителят на ЦИК за евровота Александър Александров, като се позова на информация на ГРАО. Той подчерта, че това са предварителни списъци, които се правят 55 дни преди изборите и бройката може да нарасне.

По закона за избор на български представители в Европейския парламент (ЕП) във вота могат да участват граждани на България или ЕС, които имат постоянен или настоящ адрес там и са живели в тези страни най-малко 60 дни в последните 3 месеца към датата на изборите.

Александров обясни, че ЦИК ще направи всичко възможно това условие да се спазва, като изпрати указания до районните и секционните комисии. Ако някой иска да бъде дописан в списъците, ще трябва да попълни декларация и ако не отговаря на законовото изискване, носи наказателна отговорност, коментира говорителят на ЦИК.

На т.нар. принцип на уседналост, т.е. да си живял постоянно в България или ЕС 60 дни от последните 3 месеца преди вота, не отговаряли само 8 души и затова също са били извадени от списъците, обясни Александров.

Към момента в избирателни списъци има 6 млн. 741 000 души.

ЦИК е регистрирала общо 14 партии и коалиции за изборите, които ще се проведат на 20 май.

В петък е била утвърдена и еднократната заплата на членовете на РИК-овете. Председателите им ще вземат 700 лв., зам.-председателите 660, секретарите 650, а членовете 600 лв.

Шефовете на СИК ще получат за работата си 34 лв., а заместниците им и секретарите 32 лв., а членовете ще вземат 30 лв.    

Споделяне

Още от България