188 553 т грозде е изкупила досега винарската промишленост

Общо 188 553 т винено грозде са изкупили предприятията на винарската промишленост в страната до края на октомври, съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното, цитирани от БТА.

С най-много изкупени количества грозде са винзаводите в Бургаска област - 41 741 т, следвана от Пловдивска област, където са изкупени 37 548 т винени сортове грозде. В този регион са прибрани основно количества грозде от сортовете Мавруд, Мерло и Каберне Совиньон.

Над 20 101 т винено грозде е изкупено и реализирано от предприятията, произвеждащи вино в Плевенска област. В този регион е прибрана гроздова реколта, предимно от сортовете Варненски Мискет, Памид, бели и червени винени сортове. В Сливенско винопроизводителите са изкупили около 27 000 т грозде, но от други райони на страната заради падналите в областта градушки и опасността от загуба на реколтата.

Изкупеното и преработеното количество грозде в района на област Монтана е 9217 т, сортовете са основно Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Алиготе, Шардоне и Ркацители.

Почти е привършил и гроздоберът във Видинско, основно от сортовете Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло и Ркацители.

Изкупеното грозде за предприятията на винарската промишленост на територията на територията на Русе до края на октомври т. г. е 16 325 тона. Изкупени са предимно белите винени сортове - Мускат, Отонел, Шардоне и по-късните винени сортове Мерло, Ркацители, Каберне Совиньон, Димят и Памид.

В Силистра и Търговище гроздоберът все още продължава, заради недобрите климатични условия в страната и по-късното узряване на гроздето там.

Експертите съобщиха, че тази година е отчетена успешна изкупна кампания на сортовете Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Мелник 82, Сандански Мискет и Мелнишки Рубин в областите на Благоевград и на Кюстендил.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?