19 българи застават пред съда в Марсилия по обвинения в сводничество

Съдът в Марсилия днес трябва да се произнесе по дело срещу 19 българи за участие в сводническа мрежа, разбита в началото на 2001 година. При осъдителна присъда по правило българите трябва да я излежават в затвор в Марсилия или в най-близкия град и след това да се задействат механизмите за екстрадирането им в български затвор, ако те изразят желание за това, каза пред БНТ говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров.

Той уточни, че в момента сънародниците ни се намират в следствената полиция, която се занимава със случая.

Полк. Васко Гочев от НСБОП каза, че от около година българските и френските служби работят по още 20 подобни случая на сводничество във Франция. Той посочи, че на този етап не може да се твърди, че 20-те случая са канали за трафик на хора, но има елемент на организираност.

Полк. Гочев уточни, че част от наблюдаваните групи във Франция са чисто български, а в други участват граждани от Румъния и бившите републики от ОНД.

Попитан дали е възможно, ако 19-те българи бъдат осъдени в Марсилия и след това преместени в български затвор, да бъдат освободени, полк. Гочев каза, че не му е известна практика българи, осъдени от чужд съд, да бъдат освобождавани от наши затвори.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: