19-членна парламентарна комисия ще изработи четвъртата поправка в конституцията

Парламентът гласува в сряда състава на нова комисия от депутати за промени в конституцията. 19-те членове на новия орган бяха избрани след поименно гласуване. То се наложи, след като от парламентарната група на “Атака” бе предложен за член на новата комисия Димитър Стоянов. Преди две седмици той скандализира европейския и българския парламент с расисткото си изказване по отношение на унгарската евродепутатка от ромски произход Ливия Ярока.

“По-голяма наглост от вашата на “Атака” няма. Един човек, който се орезили пред Европа и пред целия свят сега го предлагате за член на комисията, която ще променя конституцията ни”, възмути се Александър Радославов от Коалиция за България.

Филип Димитров от ОДС пък защити Стоянов с мотива, че не може да се ограничава политическото представителство. “И аз не симпатизирам на Стоянов, но все пак не може да се погазват правата му”, каза Димитров.

Станислав Станилов от “Атака” заяви, че няма да сменят предложението си и така комисията ще остане без човек от парламентарната група.  

В крайна сметка депутатите отхвърлиха номинацията на Стоянов със 131 гласа, от които 7 бяха “за” предложението на “Атака”, а 7 гласуваха “въздържал се”.  Така парламентарната група на “Атака” бе принудена да излъчи нов представител и депутатите дадоха вота си Тодор Батилов да стане член на комисията вместо скандалния евронаблюдател.

Председател на новата комисия стана Любен Корнезов. В нея влизат още шестима депутати от Коалиция за България, четирима от НДСВ, от които Камелия Касабова бе назначена за зам.-председател. Екатерина Михайлова от ДСБ също бе избрана за зам.-председател. Трима парламентаристи бяха гласувани и от ДПС, като Лютви Местан стана третият заместник на председателя на комисията. В нея влизат още по един депутат от ОДС (Филип Димитров), един от БНС и един независим.

Споделяне

Още от България