19 домашни животни болни от бруцелоза в Хасковско

Деветнадесет дребни преживни животни в село Вълче поле, Хасковска област, са болни от бруцелоза, показват данните на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), съобщиха оттам в понеделник, след като са изследвали над 600 кръвни проби.

На 16 август т. г. в НВМС е получен сигнал за заболяла коза в селото. В болница е и жена на 65 години със симптомите на заболяването и състоянието ѝ се определя като сериозно.  

При животните болестта обикновено се характеризира с масови аборти без проява на други признаци. Хората могат да се заразят при контакти с животните и консумация на сурово мляко. Най-вероятно причина за възникване на заболяването е обща паша с гръцки животни, тъй като болестта е открита в гръцки общини и селища, разположени непосредствено до границата, а село Вълче поле се намира на 4 км от граничната бразда.

Заразените животни се отглеждат от стопани в девет домакинства на селото. Те са били на обща паша в три стада.

Според разпоредба на НВМС от 2006 г. в такива случаи заразеният добитък се унищожава и се обезврежда в екарисажите. Стопаните получават компенсации. Отделно е забранено придвижването на едри и дребни преживни и еднокопитни животни от и в село Вълче поле, както и придвижването на мляко, млечни продукти, фуражи и др.

Хората са информирани за опасностите, свързани със заболяването, и необходимите мерки, които трябва да спазват, за да се пазят, съобщават от НВМС.

Заради случаи на болестта бруцелоза в Гърция на директорите на Регионалните ветеринарно-медицински служби в Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград е разпоредено да предприемат мерки за недопускане на контакти между наши и гръцки животни и да сигнализират незабавно за това в НВМС.

В село Вълче поле се отглеждат 648 дребни преживни, 80 броя едри преживни и 25 броя еднокопитни животни. Дребните преживни животни излизат на паша в 6 сборни стада.

Споделяне

Още от България