19 години затвор за измама за бизнесмен, свързан с убийството словашки журналист

Мариан Кочнер

Словашки бизнесмен, свързан вероятно с убийството на разследващ журналист, бе осъден днес на 19 години затвор по отделно дело за измама, предаде Асошиейтед прес.

Сенчестият бизнесмен Мариан Кочнер бе съден заедно с бившия вицепремиер и министър на икономиката Павол Руско, който получи присъда със същия срок затвор. Присъдите може да бъдат обжалвани пред Върховния съд на Словакия.

Специализираният наказателен съд в град Пезинок установи, че Кочнер е предявил измамен иск за 69 милиона евро към телевизия "Маркиза", чийто директор е бил Руско, преди телевизията да бъде купена от Central European Media Enterprises (СМЕ). Според сегашните собственици на "Маркиза" претенциите се основават на фалшиви записи на заповед (ценни книги, които са писмено обещание за безусловно плащане). Съдът възприе тази теза.

Кочнер е обвиняем и по делото за убийството през 2018 г. на репортера Ян Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова като поръчител на покушението, довело до масови протести и падането на предишното правителство на Словакия. Ако бъде признат за виновен по това дело, той може да получи до 25 години затвор.

Словакия е различна в сравнение преди три години, коментира по повод днешната присъда словашкият вестник "Денник Ен". Към 2016 г. Кочнер изработва план да ограби "Маркиза", собственост на СМЕ. Той използва за това бившия директор и акционер в телевизията Руско, като двамата са имали достатъчно основания да вярват, че това ще проработи, припомня изданието. Според него те са разполагали със свои полицаи, прокурори и съдии в готовност.

Но след убийството на Куциак през февруари 2018 г. страната се промени и хората на Кочнер постепенно започнаха да напускат публичните си постове. И измамата на Кочнер бе разследвана, заключава словашкият вестник.

Споделяне

Още от Европа