19 месеца не стигат на Полша да сключи нов договор с "Газпром"

19 месеца не стигат на Полша да сключи нов договор с "Газпром"

Въпреки продължаващите 19 месеца преговори полското правителство все още не е подписало ново междуправителствено газово споразумение с Русия, пише в електронното си издание "Уолстрийт джърнъл". Без договор е възможно Полша да не успее да избегне недостига на газ през предстоящата зима.

Полша продължава да е напълно зависима от доставките на газ от Русия, коментира изданието. В началото на 2009 година в резултат на руско-украинския газов спор Полша спря да получава от изток част от газа, след като от украинския пазар бе изместена свързана с "Газпром" посредническа компания.

През Украйна газ до Полша все още не достига и, за да се компенсира това, Полша се нуждае от ново споразумение за увеличаване обемите на преките доставки от "Газпром". От началото на 2009 г. тя успяваше да уговори Русия да ѝ доставя повече газ по действащия договор или по спотови договори, но подобни мерки имат временен характер.

До средата на октомври Полша вече ще е получила целият обем, полагащ ѝ се по старите договори. Полският министър на икономиката Валдемар Павлак убеждаваше в сряда правителството спешно да подпише новия договор, одобрен от него още през март, но по неразбираеми причини все още неподписан. През април Павлак заяви, че документът ще бъде подписан през "следващата седмица" и че е останало да бъдат решени само някои "технически" въпроси, свързани с церемонията по подписването. Сега, три месеца по-късно, датата на подписването все още не е определена., пише "Уолстрийт джърнъл".

Досега няма и отговори на редица важни въпроси, свързани с договора – по-специално за решението на правителството да опрости на "Газпром" дълговете му за транзита на газ за Германия през полска територия в замяна на съмнителна отбивка в цената. На изказаните от Европейския съюз опасения по повод прокарването на транзитен тръбопровод през територията на Полша също не последва реакция. Както се вижда, в момента правителството не може да обясни убедително, защо договорът трябва или не трябва да бъде подписван.

През последните две десетилетия Полша направи много за повишаване прозрачността на своите бизнес отношения. Газовият договор с Русия не се вписва в тези усилия, заключава "Уолстрийт джърнъл".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?