1.9 млр. долара е началната цена за 7.6% от Лукойл

Руските представители, които подготвят продажбата на дял от петролния гигант Лукойл, определиха начална цена от 1.9 милиарда долара за 7.6% от компанията.

Лукойл произвежда 19% от суровия петрол в Русия и е собственик на големи запаси.

Компанията дава 2% от световната петролна продукция и държи 1.5% от запасите на петрол в света.

До този момент са се появили две компании, кандидатки за обявения дял - американската ConocoPhillips и инвестиционна фирма от Ню Йорк.

Очаква се търгът да привлече допълнителен интерес, тъй като покупката на дял от руските огромни нефтени запаси е един от малкото бързи начини за световните петролни фирми да увеличат резервите си, макар че настоящата разправа на държавата с Юкос може да охлади ентусиазма, отбелязва ББС.

Руската петролна компания Югос е преследвана от руските власти за дължими данъци от порядъка на милиарди долари.

ConocoPhillips е смятана за водещ кандидат за Лукойл. Нейният изпълнителен директор Джеймс Мълва миналия месец пристигна в Русия за разговори с президента Владимир Путин и шефа на Лукойл Вагит Алекперов.

ConocoPhillips води разговори с Лукойл за евентуални инвестиции в компанията от септември 2003 г.

"До този момент сме говорили само с двама кандидати", каза Кирил Томашчик, шеф на руския федерален фонд за собственост, който координира продажбата на дела на Лукойл.

Той потвърди интереса на ConocoPhillips и добави, че другият потенциален купувач е Dabir Investments, управлявана от David Guggenheim. Томашчик очаква да се появят и други купувачи.

Русия и Средният изток са "единствените две места на света, където "Големият Петрол" може да похарчи големи пари, за да намери голяма продукция и резерви", казва Джин Джилспи, аналитик от нюйоркската фирма Howard Gillespie.

По думите му, нестабилността в Средния изток прави бившия Съветски съюз единственото по-сигурно място.

Търгът, който трябва да се проведе на 29 септември, ще бъде внимателно наблюдаван от чуждите инвеститори за позицията на Кремъл спрямо петролната индустрия на фона на съдебните процеси срещу Юкос и бившия му директор Михаил Ходорковски.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?