190 000 автомати и пистолети „загубени” в Ирак

190 000 автомати и пистолети „загубени” в Ирак

Американската армия е загубила следите на около 190 000 автомата АК-47 и пистолети, които са били дадени на иракската армия, съобщи ББС в понеделник, позовавайки се на официален доклад на Вашингтон.

Според службата за отчетност на правителството на САЩ не могат да се проследят около 30% от всички оръжия, които са били дадени на иракската армия. От Пентагона все още не са коментирали доклада, но бе съобщено, че вече се променя процедурата, с която се дават военни доставки.

САЩ са изхарчили 19.2 милиарда долара за подготовката и въоръжаването на иракските сили за сигурност. Поне 2.8 милиарда долара от тях са били похарчени за оръжие.

То обаче е било раздавано на случаен признак и особено през 2004 и 2005 година не е имало процедури, по които да се предоставя. Според последните данни изчезнали са 110 000 автомата и 80 000 пистолета. Командващият на американските сили в Ирак и посланика на Вашингтон в страната ще бъдат разпитани пред Конгреса през септември.

Малко преди излизането на този доклад, от министерството на отбраната на САЩ заявиха, че иракската армия все още не е получила близо 2/3 от обещаната ѝ екипировка.

Споделяне

Още от Свят