190 български студенти могат да учат безплатно в руски университети

190 български студенти могат да учат безплатно в руски университети

Безплатно образование в Русия могат да получат 190 български студенти през учебната 2016/2017 година. Студенти, докторанти, магистри и стажанти могат да кандидатстват в над 1000 руски университета в над 280 специалности. Това съобщи пред журналисти Сергей Смитюшенко - директор на Руския културно-информационен център.

Министерството на образованието и науката на Русия е отпуснало 15 хил. безплатни места за 2016 г., от които 190 са за България, каза Светлана Шаренкова - председател на форум "България - Русия".

Тя допълни, че през 2014 година 126 български граждани са продължили образованието си в Русия, а през 2015 г. - 154.

На одобрените студенти се осигурява общежитие, те имат право и на почасова работа по време на обучението си, съобщи Смитюшенко. Той обясни, че тези, който не владеят руски език, имат право на безплатно едногодишно обучение, за да го научат.

Всички необходими документи трябва да бъдат преведени на руски език, нотариално заверени и предадени в Руския културно-информационен център до 1 март в електронен и хартиен вид. Оттам се изпращат в Министерството на образованието и науката на Русия и до съответните висши училища.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?