192 млн.евро ще струва реконструкцията на летище София

Общата стойност на проекта за реконструкция и разширение на летище София ще бъде 192 млн.евро. Днес Народното събрание ратифицира споразумението за промяна на финансовия договор между България, Европейската инвестиционна банка и "Летище София" ЕАД за финансиране на проекта за реконструкция и разширение на летището.

Според споразумението, 38 млн.евро от общата сума за модернизация на летището ще бъдат собствени средства, 52 млн.евро - помощ по европейските програми ФАР и ИСПА, 60 млн.евро - заем от Европейската инвестиционна банка и 42 млн.евро - от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие.

Ратифицираното от парламента днес изменение удължава до март 2006 г. гратисния период за изплащането на заема, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. Не се променя крайният срок за погасяването му. Според договора с ЕИБ, предоставените от нея 60 млн.евро се използват за изграждането на нов пътнически терминал и прилежаща инфраструктура на летището.

Първоначалният договор с банката по проекта е подписан през септември 1997 г. и ратифициран от парламента на 5 ноември същата година.

Заместник-министърът на транспорта Милчо Миланов съобщи пред депутатите, че според договора, до 2017 г. летище София не може да бъде отдавано на концесия. При реконструкцията на летището е предвидено да бъде построена нова писта на север от сегашната и успоредна на нея, което ще намали шума от излитащите и кацащи самолети. По думите на Миланов, изпълнението на целия проект за реконструкция на летище София ще реши проблемите за близките 50 години.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?