Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

19,5% данък печалба през 2004 година

0 коментара

19,5 процента ще бъде данък печалба през 2004 г., реши правителството. За два часа министрите приеха пакета данъчни промени за догодина и бюджет 2004. В специално обръщение към българските граждани премиерът Симеон Сакскобургготски се похвали, че правителството е успяло да си свърши работата и акцентира основно върху облекчението за бизнеса с новата ставка за данък печалба.

Само преди 24 часа, на заседанието на тристранния съвет за социално партньорство, пред работодатели и синдикати финансовият министър Милен Велчев представи проект за данъчни промени, според който ставката за корпоративния данък намаляваше от 23,5 в момента само с пункт и половина до 22 процента. Това, както и други намерения на правителството предизвикаха публичен скандал и социалните партньори отказаха да подкрепят бюджет 2004.

След правителственото заседание днес Велчев обясни, че данък печалба намалява с повече от обявеното вчера, защото последните изчисления на лихвените разходи за догодина показали, че държавата ще има по-малки плащания по външния дълг от очакваното заради ниските лихви. Велчев съобщи, че лихвените разходи намаляват от 2.4% през тази до 2.1% от БВП за следващата година.

Симеон: С бюджет 2004 показахме, че "Хората са богатството на България"

С лично обръщение до българите премиерът Сакскобургготски ги уведоми, че правителството е намалило данъкът за бизнеса с 3,5% и той стигнал най-ниското си ниво от началото на промените в страната. Това решение на правителството премиерът определи като потвърждение на заглавието на предизборната програма на НДСВ "Хората са богатството на България". Симеон заяви, че с освободените от по-малкия данък средства за бизнеса ще се разкрият нови работни места, конкурентността на фирмите ще се повиши, а сивата икономика ще се сведе до минимум.

Премиерът обяви още, че всички министерства работили "съвестно и отговорно", за да се приеме бюджет 2004 и поради тази причина той се надявал парламентът също да го гласува.

Разходите за лихвени плащания по външния дълг обаче са едни от първите сравнително ясни параметри, които се залагат още в началото на изготвянето на бюджета за следващата година. С двете операции по преструктуриране на дълга кабинетът на НДСВ увеличи делът на фиксираните лихви. Единствената възможност е, според обяснението на Велчев, в сряда срещу четвъртък през нощта екипът му да е преизчислил необходимите лихвени плащания по останалите Брейди облигации. Лихвите по тях обаче от дълго време остават ниски - около 2% годишно и никой от анализаторите не е предричал неочакван спад или скок. През последните месеци няма и резки колебания в курса на щатския долар, който се движи около ниво от 1,7 лева за един долар.

Министърът на финансите промени и позицията си за намалението на данък печалба до края на мандата, представена вчера пред социалните партньори. На тристранния съвет бе заявено, че през 2005 г. ставката няма да падне на обещаните в стратегията 15%, докато днес Велчев обеща, че това ще бъде направено.

По изчисления на финансовото министерство, по-ниската ставка по данък печалба щяла да освободи на бизнеса 150 млн.лв. Милен Велчев не очаква обструкции от страна на Международния валутен фонд, защото те били съгласни на ставка от 20% и едва ли ще се противопоставят на намалението ѝ с още 0.5 процента.

По отношение на данък общ доход се запазват ставките от миналата година, с което правителството не спазва обещанието си да намали данъка върху най-ниските доходи от 15 на 12 процента. Минималната работна заплата става 120 лв., а необлагаемият минимум се запазва на 110 лв. До парадокса да се плащат данъци за най-ниската заплата все пак няма да се стигне, тъй като с отчисленията за осигурителни вноски тя пада под 110 лева.

Никакви други промени от пакета данъчни закони не бяха обявени пред медиите. Предварително екипът на Велчев бе заявил намерението си за поредното повишаване на акцизите. Цифри обаче не бяха представени, заради което така и не стана ясно защо при намаление на данък печалба и непроменен размер на ДОД и ДДС планираните в бюджет 2004 данъчни приходи нарастват спрямо тазгодишните - от 30.2% от БВП през 2003-та на 30.5% догодина.

Приходната част на бюджет 2004 е 14.416 млрд.лв. (38% от БВП), а разходната - 14.700 млрд.лв. (38,7% от БВП). При това положение се формира дефицит от 284 млн.лв. (0,7% от БВП). Той ще бъде финансиран от приходите от приватизация, които са заложени на ниво от 550 млн.лв. В отговор на въпрос Велчев каза, че дефицитът още не е договорен с МВФ, но той е оптимист, че това ще се случи по време на редовната ноемврийска мисия на екипа на Джералд Шиф.

Според финансовият министър, планираните приходи от приватизацията догодина могат да бъдат надхвърлени само от очакваните постъпления от продажбата на електроразпределителните дружества. По думите му, парите от сделката за БТК са очаквани през тази година, затова в бюджет 2004 не се предвиждат приходи от данък печалба от телекома.

Министърът обясни, че тази година бюджетните разходи са били 38,6% от БВП и увеличението им с 0,1% до 38,7% за 2004 година се дължи на вдигането на тавана на пенсиите до 420 лева.

Планираната инфлация е 4% средно за периода и 4.2% в края на 2004 година.

От 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 5,8%, а средната работна заплата - с 8,5 %. В бюджета се залага 5.3% ръст на БВП при валутен курс от 1.76 лева за долар. БВП ще бъде 37.983 млрд.лв. през 2004 г. при очакван 34.966 млрд.лв. за тази година.

Данъчните приходи ще бъдат 11.601 млрд.лв. (30.5% от БВП) при 10.662 млрд.лв. (30.2% от БВП) през тази година.

Велчев обяви, че приоритети на бюджет 2004 са съдебната власт, здравеопазването и образованието. Бюджетът на съдебната власт е увеличен с 44% спрямо 2003 година. МС ще внесе в Народното събрание освен своя проект и предложението на Висшия съдебен съвет за бюджет на съдебната власт. ВСС предлага по-големи разходи, каза Велчев, без да ги уточнява.

Разходите за здравеопазване ще бъдат 4,3% от БВП, което е с 0.3% повече от тази година. Номиналното увеличение е с 15,1% - 1.631 млрд.лв. Общинските болници минават изцяло на издръжка от НЗОК, централните болнични заведения ще се финансират частично и от министерството на здравеопазването. Милен Велчев обясни, че общините ще могат да дофинансират болници, които не могат да си осигуряват достатъчно приходи, ако смятат, че те имат значениe за населеното място.

Парите за образование в проектобюджета са 4,2% от БВП или 1.586 млрд.лв. В това перо номиналното увеличение е 16,3 на сто. Министерството на образованието изготвяло програма за преструктуриране, което е изискване по заема PAL на Световната банка.

1,330 млрд. лв. са отделени в проектобюджет 2004 за инфраструктурни проекти, където има и финансиране от фондовете на ЕС.

За социално осигуряване са предвидени 5.080 млрд.лв. или 13.4% от БВП. В бюджета за отбрана и сигурност са записани 1.877 млрд.лв. или 4.9% от БВП.

Правителството ще осигури 100 процента от средствата за дейностите държавна отговорност, заложени в общинските бюджети, съобщи заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. Ще има и пълно финансиране на превоза на учители, ученици и наборници.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.