195 млн. лв. от европарите за екология отиват в МВР за борба с пожари и наводнения

195 млн. лв. от европарите за екология отиват в МВР за борба с пожари и наводнения

Договори за предоставяне на 195 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от оперативната програма “Околна среда“ на Министерството на вътрешните работи да се бори с горските пожари и наводненията ще подпишат в петък министърът на околната среда и водите Нона Караджова и директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

 

Миналото лято в разгара на горските пожари в страната и най-вече след стихията в парк “Витоша“ бе решено пари, предназначени за околна среда, да се пренасочат за закупуване на техника за гасене на пожари в труднодостъпни места. После идеята обхвана и техниката за отводняване на сгради при порои.

 

Така за техника за гасене на пожари ще се дадат 97.6 млн., с които ще се купят специални хеликоптери, специализирани високопроходими пожарни и друго оборудване за работа в резервати и планински терени. Други 97.3 млн. ще отидат за специализирана техника и оборудване за изпомпване с голям капацитет, за издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, предотвратяване на наводнения и временно настаняване при наводнения, посочиха от ековедомството.

 

България е поискала на 14 февруари 2013 г. от Европейската комисия да разшири обхвата на програмата “Околна среда“, но още няма решение от Брюксел за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България